Δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα στοιχεία για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών σχετικά με την διαχείριση της κρίσης την 23η Ιουλίου του 2018. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί, ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Ματθαιόπουλος ακούγεται να ζητά από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να αποκρύψει στοιχεία από την έρευνα. «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχί@@@ σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει χαρακτηριστικά.

 

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ήταν εκείνος που ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Σώματος ακούγεται καθαρά να ισχυρίζεται πως μεταφέρει εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (...) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά' πα. Για να ξυπνήσεις».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν λείπουν ούτε οι απειλές καθώς γίνεται λόγος για δυσμενή μετάθεση και δικαστήρια που θα κρατήσουν χρόνια. «Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» τον απειλεί σε άλλο σημείο.

 

«Θάψτε τα έγγραφα»

 

«Ξέρει ο εισαγγελέας τι χαρτιά έχεις ζητήσει;» ακούγεται να ρωτά ο τέως αρχηγός της πυροσβεστικής. «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ'τα. Με ηρεμία δεν χρειάζεται πανικός»

 

 

 

 

 

 

Αποκαλύψεις και για προηγούμενες καταστροφες


Στην ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στον ανακριτή ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος, ο τέως αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος φέρεται να κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών αποκαλύπτοντας πως πίσω από δύο παλαιότερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη δολοπλοκίες έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία πολιτών. 

 

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν και πέρυσι με τον Καπέλιο (σ.σ πρώην αρχηγό του Π.Σ) και τον Βασιλειάδη (σ.σ πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

 

Διαψεύδουν Ματθαιόπουλος και Γεροβασίλη

 

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα, προσθέτοντας πως σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του: «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη». Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και η Όλγα Γεροβασίλη. 

 

Η ηχογραφημένη συνομιλία

 

Στην πρόσφατη καταγγελία του στη Δικαιοσύνη πάντως , ο κ. Λιότσος κατέθεσε πως ανώτατα στελέχη του Σώματος του είχαν ζητήσει ευθέως πολλές φορές να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει, υποστηρίζοντας πως ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος «τον απείλησε, τον εκβίασε και του ζήτησε να θάψει στοιχεία»

 

Σε μία προσπάθειά του να προστατευθεί, ο πραγματογνώμονας ηχογράφησε τη συνομιλία του στο κινητό του. Το βράδυ πριν από την επίμαχη συνομιλία, δέχεται επίμονες κλήσεις από το αρχηγείο και την επόμενη ημέρα παρουσιάζεται, με τον τότε αρχηγό να ακούγεται πως έχει πληροφορίες για το πόρισμα που ήταν έτοιμος να καταθέσει. 

 

«Εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε ο κύριος Λιότσος; Εντάξει (λέω) θα βοηθήσει. Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων του. Με ποιο δικαίωμα; Ο κ. Λιότσος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει. Κάλεσέ τον και πες του τα. Σε κάλεσα λοιπόν και στα είπα. Για να ξυπνήσεις». 

 

Υποσχέσεις και απειλές

 

Στην ίδια συνάντηση ακούγεται να προσπαθεί και να τον καλοπιάσει. «Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα να φτάσεις στην ηγεσία». Όμως κυρίως επικρατούν οι απειλές. «Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» ακούγεται να του λέει. «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». 

 

Παράλληλα τον επιπλήττει που ζητά έγγραφα από τη Ρένα Δούρου, το Δασαρχείου και από το Σώμα. «Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ***. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Και το μεμονωμένο μετά. Δεν είναι απλά τα πράγματα». 

 

Όσο για την πραγματογνωμοσύνη που πρέπει να παραδώσει στον εισαγγελέα, ακούγεται: «Φτιάχ'τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό. Πέντε πραγματάκια. Άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μία ώρα να φύγει. Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχ@@@@ σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δεν σας κάνουν βάλτε άλλους».

 

Γεροβασίλη: Ουδέν ψευδέστερον

 

«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον», απάντησε σχετικά η κα Γεροβασίλη, λέγοντας πως οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία παρέμβαση και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου», καταλήγει. 

 

Μαξίμου: Τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες

 

Το Μαξίμου αντέδρασε στις αποκαλύψεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. «Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

 

Στον απόηχο της διάψευσης από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την "Καθημερινή".

 

»Σύμφωνα με αυτά:
- Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
- Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος.
- Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
- Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

 

»Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

 

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

 

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή