Φοιτητικό σπίτι: Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές- Οι συμβουλές της ΠΟΜΙΔΑ

Οδηγίες για το φοιτητικό σπίτι: Τι να προσέξουν γονείς και φοιτητές Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Sooc
0

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πολλοί γονείς αναζητούν φοιτητικό σπίτι για τα παιδιά τους σε όλη τη χώρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός φοιτητικού σπιτιού αντί της ενοικίασης, ιδίως αν στην ίδια οικογένεια υπάρχουν κι άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι γονείς συγκρίνουν τη δόση ενός δανείου για αγορά κατοικίας με τη μηναία δαπάνη για ενοίκιο.

Συστάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ για το φοιτητικό σπίτι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων μέσω της ιστοσελίδας συστήνει στους νέους φοιτητές και στους γονείς τους να μην πανικοβαλλονται. Συμπληρώνει πως δεν χρειάζεται να μισθώσουν κατοικία από την πρώτη στιγμή, καθώς τα μαθήματα δεν αρχίζουν την επομένη ημέρα μετά την ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Συστήνει επίσης να μην αναζητούν φοιτητικό σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, κάτι που συνήθως γίνεται από την πλευρά των γονέων. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια.

Στη συνέχεια, προτείνει στους γονείς να οργανώσουν την αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι σύντομα, αλλά να μην καταλήξουν στο πρώτο που θα δουν, αλλά στο πρώτο που θα τους κάνει. Αναφορικά με το κόστος του ενοικίου, συστήνει να μην επιλέξουν ένα φοιτητικό σπίτι που θα υπερβαίνει τα οικονομικά τους, καθώς σίγουρα θα υπάρχει κάποιο άλλο στην ίδια περιοχή με ενοίκιο μέσα στις οικονομικές δυνατότητές τους.

Ακόμη, αναφέρει πως δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων. Παράλληλα, προτείνει το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με άλλους γνωστούς φοιτητές των παιδιών σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτείνει στους γονείς να ελέγξουν προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκαν καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ να ζητήσουν να το δουν και με το φως της ημέρας.

Παράλληλα, συστήνει να μην καταβληθούν ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν οι γονείς δεν βεβαιωθούν ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Τονίζει επίσης να μείνουν μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβληθεί κάποιο ποσό, θα βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλουν οι ενδιαφερόμενοι. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Τέλος, συστήνει στους γονείς να απευθύνονται μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλλεται κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογραφεί το μισθωτήριο.

Τιμές και τάσεις - Χαμηλή προσφορά σύγχρονων κατοικιών

Εκτός όμως από τους γονείς που αναζητούν φοιτητικό σπίτι για τα παιδιά τους, υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων αλλά και ξένων που θέλουν για διαφορετικούς λόγους να επενδύσουν στη χώρα μας. Ώθηση στην αγορά ακινήτων δίνει και το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε Τράπεζα της επιλογής του δανειολήπτη.

Στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται αναφορά στη χαμηλή προσφορά σύγχρονων κατοικιών και στις επιπτώσεις που έχει στις τιμές της αγοράς ακινήτων. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών. Παράλληλα, οι αποδόσεις διατηρούνται σε επίπεδα χαμηλά για την αγορά, αλλά επενδυτικά ελκυστικά, με αποτέλεσμα να παραμένει ενεργή η επενδυτική δραστηριότητα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας.

Γενικότερα, στην αγορά κατοικιών, αναφέρει η ΤτΕ, διατηρήθηκαν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του 2023. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος από στοιχεία-εκτιμήσεις που συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένες έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022 κατά 14,5%, ενώ για το σύνολο του 2022, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% Κατά γεωγραφική περιοχή, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας καταγράφουν ισχυρότερους ετήσιους ρυθμούς αύξησης από το μέσο ετήσιο ρυθμό για το σύνολο της Ελλάδος, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η περιοχή της Αθήνας κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16,5% και η Θεσσαλονίκη 16,1%, ενώ για το σύνολο του 2022, οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 13,7% και 12,5%.

Τάσεις αναβάθμισης στα ακίνητα χαμηλών προδιαγραφών

Η ζήτηση για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών έχει αυξηθεί και κάτι τέτοιο συντελεί στην αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος, το οποίο, αν δεν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, θα απαξιωθεί περαιτέρω. Την ίδια ώρα όμως, η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την πίεση του αυξημένου πληθωρισμού και των επιτοκίων, της περιορισμένης χρηματοδότησης, του υψηλού κόστους ενέργειας και υλικών και της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την καθοδική διόρθωση των αξιών που ήδη συντελείται διεθνώς, εκτιμάται ότι θα στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς βιώσιμες επενδύσεις, σύμφωνα με την ΤτΕ. Με άλλα λόγια, το ενδιαφέρον θα στραφεί προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, μεγαλύτερη ευελιξία και επίπεδα ποιότητας που θα διασφαλίζουν την αποκόμιση εισοδήματος και υπεραξιών για μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητά της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών απόθεμά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζήσαντες ζητούν δικαιοσύνη

Ελλάδα / Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζώντες ζητούν δικαιοσύνη

Oι μνήμες παραμένουν νωπές για τους συγγενείς των 104 νεκρών, τους δεκάδες ευγκαυματίες και πολυτραυματίες, καθώς και για τους κατοίκους που είδαν κόπους μιας ζωής να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία 64χρονου στην Αρκαδία: Για 1-2 κλωτσιές μιλά ο δράστης

Ελλάδα / Δολοφονία 64χρονου στην Αρκαδία: «Τον κλώτσησα μία ή δύο φορές» ισχυρίζεται ο δράστης

Με σκυφτό κεφάλι πέρασαν την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ο 40χρονος και η 36χρονη γυναίκα που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 64χρονου στην Αρκαδία
LIFO NEWSROOM