Την εποχή μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι πολίτες είχαν γονατίσει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, βιώνει ξανά η Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού που βασίζονται στη διανομή τροφίμων.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο διεθνής οργανισμός, που μέχρι πρότινος διένειμε τρόφιμα σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, χρειάστηκε να διανείμει πέρυσι τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις χώρες της ΕΕ, όπου η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην κοινωνική εξαθλίωση και την ανέχεια. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των εθνικών οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη έπρεπε να κάνουν διανομές τροφίμων στους πολίτες των χωρών τους.


Την είδηση πρόβαλαν χθες το «Spiegel Online» και το «Zeit Online», επικαλούμενα μια έκθεση που συνέταξε ο οργανισμός τον Ιανουάριο.

 

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το 2012, ο Ερυθρός Σταυρός δεν ζήτησε δωρεές για να στείλει βοήθεια σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά για να στηρίξει τρία εκατομμύρια απελπισμένων Ισπανών. Η οργάνωση διένειμε το 2012 πάνω από 33 εκατομμύρια κιλά τροφίμων και στήριξε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και η στέγη.

 

Στη Ρουμανία, όπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, χρειάστηκε να διανεμηθούν 500.000 τόνοι τροφίμων σε 81.000 οικογένειες.

 

Στην έκθεση του οργανισμού επισημαίνεται ότι ακόμη και η σχετικώς πλούσια βόρεια Ιταλία είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας. Ακόμη και πολίτες που ανήκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη καταλήγουν άστεγοι, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, όπως επισημαίνει το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στο Μιλάνο.

 

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία διανομής τροφίμων, ωστόσο, όπως επισημαίνει το «Spiegel Online», η κατάσταση στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως πιο ζοφερή, «καθώς η οικονομία κατέρρευσε το 2012 κατά 6,4%».