Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα - Καθησυχαστικός ο Μόσιαλος

Ευλογιά των πιθήκων: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Γεγονός το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Μετά από δύο λάθος συναγερμούς, τελικώς επιβεβαιώθηκε περιστατικό και στην Ελλάδα.

Τι γνωρίζουμε για το κρούσμα

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Τετάρτη δηλώθηκε από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» κρούσμα που παρουσίαζε κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα.

Γίνεται λόγος για έναν άνδρα, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει προσφάτως ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που έγινε στο κεντρικό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για τα είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν σταλεί, πλέον, στο εργαστήριο μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Όσον αφορά στον ασθενή, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει πως νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Διαβεβαιώνει, δε, πως ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός.

«Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα» αναφέρει, ειδικότερα.

Καθησυχαστικός και ο Μόλιασος

Καθησυχαστικός για τον κίνδυνο στον γενικό πληθυσμό εμφανίζεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Ενημερώνει πως από την αρχή της χρονιάς κατεγράφησαν 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής. Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.

«Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ