Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο του γενικού lockdown, μέχρι την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. 

 

Η εισήγηση βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα γονέων, δασκάλων και ακόμα και «παππούδων» που παρατηρείται, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας. «Προέχει η δημόσια υγεία. Τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο υπουργός, δίνοντας τον λόγο στην υπουργό Παιδείας. 

 

Η κα Κεραμέως διευκρίνισε πως ανοικτές θα μείνουν οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των μονάδων σε όλη τη χώρα. 

 

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο «αλληλένδετους τρόπους», εξήγησε η υπουργός. Αφενός με την εκπαιδευτική τηλεόραση, αφετέρου με την τηλεκπαίδευση. 

 

Από τις 9πμ της Δευτέρας θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ 2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ανακοινωθεί αύριο.

 

Από Τετάρτη τηλεκπαίδευση

 

Όσο για την σύγχρονη τηλεκπαίδευση,«από τη Δευτέρα η διεύθυνση του σχολείου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταστήσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές». Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, μετά την σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. 

 

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική και κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια τριάντα λεπτά, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η τηλεκπαίδευση για τα δημοτικά θα πραγματοποιείται από τις 2μμ έως τις 5μμ για τα δημοτικά και από τις 2μμ έως τις 4:20μμ για τα νηπιαγωγεία, με μικρά ενδιάμεσα διαλείμματα. 

 

Το μεσημεριανό ωράριο προκρίθηκε αφενός για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, καθώς μπορεί να έχουν μεγαλύτερα παιδιά που να κάνουν τηλεκπαίδευση το πρωί, ή οι γονείς οι ίδιο να εργάζονται εξ αποστάσεως, όπως εξήγησε η υπουργός. Ένας άλλος λόγος είναι για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. 

 

Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας

 

Εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων από τους παρόχους. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση, όπως είπε η υπουργός που επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες. 

 

«Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες [...] η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία [...] Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», σχολίασε η υπουργός.