Ένας ναύτης του 6ου στόλου στα παλιατζίδικα του Πειραιά το 1959

Ένας ναύτης του 6ου στόλου στα παλιατζίδικα του Πειραιά το 1959 Facebook Twitter
Φωτο: Glenn Muzzy, μέλος του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Franklin D. Roosevelt
0

Αράδα τα σουβενίρ μπροστά στα χαμένα όμορφα νεοκλασικά του Πειραιά... Το Πασαλιμάνι ήταν το σημείο αποβίβασης και επιβίβασης των ναυτών του 6ου Αμερικανικού στόλου που τα πλοία τους αγκυροβολούσαν στο όρμο του Νέου Φαλήρου. Απέναντι από το Σπλέντι έστηναν την πραμάτεια τους για τους Αμερικάνους. Συμπτωματικά το κτίριο στο βάθος είναι ένα από τα ελάχιστα στο Πασαλιμάνι που έχουν επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για το Μέγαρο Στρίγκου, στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου.


«Έχει τη δική του ιστορία στον Πειραιά το νεοκλασικό κτίριο, το οποίο μετά την απελευθέρωση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το μετέτρεψε σε Λέσχη Αξιωματικών και με τη μεσολάβηση του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ, η Οικία Στρίγκου αγοράστηκε από το γαλλικό δημόσιο για να στεγάσει, όπως κι έγινε, επί σειράν ετών, το Παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά. Η σημασία του κτιρίου αποδεικνύεται από τις πολλές ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές σε αυτό, ενώ ο μεγάλος καλλιτέχνης Γιάννης Τσαρούχης το έχει ζωγραφίσει στα "Νεοκλασικά του Πειραιά"». (Από άρθρο στην Καθημερινή)

 

Σήμερα έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη».

Σταυρ. Μπαλ. 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM