Στην αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που θα άρχιζαν σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα. 

 

Ο λόγος της αρχικής αναστολής στις ΗΠΑ, με απόφαση των ρυθμιστικών αρχών FDA και CDC, ήταν η καταγραφή έξι περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, επί συνόλου 6.800.000 εμβολιασμών. Η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και οι υγειονομικοί υπάλληλοι και το κοινό, ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση αντιμετώπιση. 

 

Το εμβόλιο της J&J προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, που είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται, από εκείνον της AstraZeneca.  

 

«Το εμβόλιο έχει πολλά πλεονεκτήματα» σχολίασε η Δρ. Θεοδωρίδου. Γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα εμβόλια mRNA και διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, αλλά το κύριο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι πως είναι μονοδοσικό, όπως είπε η Δρ. Θεοδωρίδου.

 

Η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid-19 εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξης του 85%.  Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο από Covid-19. 

 

Η αποτελεσματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Αφρική που υπάρχει και μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παρόμοια «και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε η Δρ. Θεοδωρίδου.

 

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί με αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.

 

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή, η οποία δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων και των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα πρέπει να εστιάσουμε στην θετική πλευρά, που είναι ότι υπάρχει σύστημα, οργανωμένο, αυστηρής επιτήρησης, που δίνει την δυνατότητα του έγκαιρου εντοπισμού πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί να πάρει κανείς τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε η Δρ. Θεοδωρίδου. 

 

«Ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για την γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» πρόσθεσε. 

 

Για τα εμβόλια σε εγκύους

 

Αρχικά οι έγκυες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πρώτες μελέτες. Όμως μία λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά μία έγκυο όπως και το έμβρυο, με αυξημένα ποσοστά πρόωρης γέννηση. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου. Τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, σε μητρώο άνω των 90.000 κυήσεων, που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα «σήμα κινδύνου» από τους εμβολιασμούς των εγκύων. 

 

Τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση. Δεν χρειάζεται να γίνεται τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό και το σκεύασμα δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε τον θηλασμό. Τέλος δεν κρίνεται απαραίτητη αναβολή προσπαθειών σύλληψης σε περίπτωση που μία γυναίκα σχεδιάζει να κάνει παιδί. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr