ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ελεύθερες παραλίες: Το κίνημα που ξεκίνησε από την Πάρο και συζητήθηκε σε όλη την Ελλάδα

Ελεύθερες παραλίες: Το κίνημα που ξεκίνησε από την Πάρο και συζητήθηκε σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Η κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες που ξεκίνησε από την Πάρο συζητήθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι.

Χάρη στην εν λόγω κίνηση πολλές αμμουδιές του νησιού απαλλάχτηκαν από παράνομες ομπρέλες και ογκώδη καθίσματα, ενώ παράλληλα έγινε και παρέμβαση εισαγγελέα. Στόχος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες ήταν να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι και να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές.

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο στο οποίο περιγράφεται ολόκληρη η δράση στο νησί της Πάρου για ελεύθερες παραλίες από την αρχή μέχρι την τελευταία εκδήλωση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, το παραδοσιακό κτίριο του πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος στην Παροικιά της Πάρου γεμίζει από κόσμο κάθε ηλικίας. Η μαζική πλέον κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες πραγματοποιεί γενική συνέλευση για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βίντεο «κανείς δεν περίμενε ότι οι κινητοποιήσεις τους θα ξεπερνούσαν τα υδάτινα σύνορα της Πάρου, θα γεννούσε νέα κινήματα και σε άλλα νησιά ή ότι θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις και προβολή και εκτός Ελλάδας».

Ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπαιδευτικός, δήλωσε πως «Δεν περιμέναμε τέτοια διάσταση αλλά μία σχετική συμμετοχή. Η συμμετοχή όμως είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ήταν τόλμημα. Επίσης, δεν περιμέναμε ξαφνικά όλη η Ελλάδα να “ξυπνήσει” και φυσικά δεν περιμέναμε βοήθεια από το εξωτερικό».

Με αφορμή το έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τη δραστηριότητα του εισαγγελέα εφετών Αιγαίου στη Μύκονο, ο Χρήστος Γεωργούσης ανέφερε πως με την πρώτη κίνηση που κάναμε «πήρε φωτιά το κίνημα. Ο κόσμος αισθάνθηκε αυτή την κατάσταση, αισθάνθηκε ότι είχε βάλει για πολύ χρόνο την αγωνιστικότητα κατά μέρος και οι πολίτες αντέδρασαν. Αντέδρασαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση, στην αυθάδεια και στην καταπάτηση των ακτών και την καταστροφή των ακτών».

Αναφορικά με την κατάσταση της ανομίας που επικρατεί στην Πάρο, ο ίδιος επισήμανε πως κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. «Είναι κατάληψη του δημόσιου χώρου που ανήκει στον πολίτη. Από πίσω είναι πολύ μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα καθώς όλοι αυτοί από το τίποτα εμπορεύονται χώρο που σου ανήκει». Συμπλήρωσε πως «ξαφνικά αδειάζει ένα φορτηγό, με 200 πολυθρόνες και τις βάζει στην παραλία. Και κάνει εμπόριο. Με τίποτα δεν υπάρχει καμία επένδυση εκεί. Υπάρχει μόνο η αγορά των ομπρελών και των καθισμάτων αυτών».

Η αρχή για τις δράσεις με στόχο τις ελεύθερες παραλίες στο νησί έγινε μέσα στον Ιούλιο κυρίως μέσω των social media. Ο οικονομολόγος και δραστήριο μέλος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Σταύρος Στέλλας λέει ότι επιλέχθηκε η παραλία «μικρή Σάντα Μαρία με τη λογική να πάμε σε μία περιοχή όπου θα είναι 100% παράνομη η κατάληψη της παραλίας, έτσι ώστε να μην έχουμε συζητήσεις του τύπου "είμαι λίγο παράνομος ή περισσότερο". Εκεί βέβαια, ένας από τους εκμεταλλευτές δήλωσε ότι "το ξέρω ότι είμαι παράνομος, στείλτε την αστυνομία να με πιάσει". Πήγε η αστυνομία σε λίγες ημέρες και τον συνέλαβε με τη διαδικασία του αυτόφωρου». Συμπλήρωσε πως «αν κάποιος έχει πάρει άδεια για 16 τετραγωνικά μέτρα και καταλαμβάνει 500 ή 1.000, η απώλεια των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ μεγάλη».

Αναφορικά με τη στάση του δήμου του νησιού, ο Χρήστος Γεωργούσης τόνισε πως «ο δήμος αντέδρασε με τον χειρότερο τρόπο. Είδαμε μόνο έναν σύμβουλο στις εξορμήσεις αυτές. Ο δήμος περιορίστηκε στο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος αρνήθηκε κάτι τέτοιο και επισήμανε: «Το κράτος αντέδρασε άμεσα, ο εισαγγελέας ήρθε στο νησί μας κινητοποιήθηκε η αστυνομία και εμείς με τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που μας δίνει το κράτος μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε και κάνουμε κάθε φορά ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρχει νομιμότητα. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας».

Η κίνηση πολιτών έδωσε ραντεβού για τις επόμενες δράσεις και πέρα από τις παραλίες, στο στόχαστρο θα μπει η καταπάτηση του αιγιαλού από παράνομα κτίσματα, η ηχορύπανση, η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ