ΕΔΑΔ: Παράνομη η αποκάλυψη θρησκεύματος για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

ΕΔΑΔ: Παράνομη η αποκάλυψη θρησκεύματος για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκρινε παράνομη την υποχρέωση να αποκαλύψεις τις θρησκευτικές πεποιθήσεις σου για να απαλλαγείς από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η υποχρέωση να αποκαλύψεις τις πεποιθήσεις σου για να απαλλαγείς από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαιώνοντας γονείς Ελλήνων μαθητών που είχαν προσφύγει σ' αυτό.

«Οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ, που καταδίκασε την Αθήνα για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας.

Γονείς Ελλήνων μαθητών είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ επειδή «ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι», αν ήθελαν να πάρουν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, που στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παιδείας.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν πως το σύστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ' ό,τι στις μεγάλες πόλεις».

Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης πως επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM