Δίκη Χρυσής Αυγής: H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά στις επικρίσεις για την Οικονόμου

Δίκη Χρυσής Αυγής: H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά στις επικρίσεις για την Οικονόμου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά την νέα τροπή που πήρε η δίκη της Χρυσής Αυγής με την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου να αμφισβητεί την εισαγγελέα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση όπου σχολιάζει εμμέσως πλην σαφώς τις επικρίσεις σε βάρος της Αδαμαντίας Οικονόμου. 

Η Ένωση τονίζει πως «είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.»

Χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, όπως τονίζει, η Ένωση Εισαγγελέων κάνει λόγο για «απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς», με αφορμή «δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται [...] κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της». 

Χθες, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε προτείνει αναστολή των ποινών για όλους πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά αλλά σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως, εξηγώντας πως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και αναφέρθηκε σε καθείρξεις και ποινές που έχουν επιβληθεί για άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα για ληστείες.

Δίκη Χρυσής Αυγής: H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά στις επικρίσεις για την Οικονόμου Facebook Twitter
EUROKINISSI

Η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι' αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Η Μαρία Λεπενιώτη έκρινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να δοθεί εισαγγελική πρόταση ή διευκρινίσεις αναφορικά με τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο λόγω πολυετών καθείρξεων, όπως οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του δικαστηρίου έψεξε την εισαγγελέα για τη χθεσινή της επιχειρηματολογία ότι οι καταδικασθένετες δεν πρόκειται να τελέσουν νέα αδικήματα, επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Παράλληλα χαρακτήρισε αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είχε πει η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει. Η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να αναζητήσει το βούλευμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό και διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

 

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.»

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ