Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε η συνεδρίαση - Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε η συνεδρίαση - Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών Facebook Twitter
Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε η συνεδρίαση - Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών (Eurokinissi)
0

Διέκοψε πριν από λίγο τη συνεδρίασή του, το τριμελές σώμα του Εφετείου Αθηνών, όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, χωρίς να ανακοινωθεί απόφαση επί των ελαφρυντικών.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Πιθανότατα δε, οι αποφάσεις για τις ποινές να αποδοθούν τη Δευτέρα ή ακόμη και την Τρίτη.

Ωστόσο νωρίτερα αναμένονταν να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους και αμέσως μετά, να ανακοινωθεί η απόφαση επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη καθώς φαίνεται πως η έδρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την λήψη της σχετικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Έντεκα από τους 68 απαλλάχθηκαν  πλήρως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αθώοι κρίθηκαν οι εξής:

Αγιοβλασίτης Διονύσιος

Αποστολόπουλος Γεώργιος

Γαλανάκης Χρήστος

Γαροφαλάκης Σάββας

Καλπιτζής Γιωργος

Μαυρικάκης Μανώλης

Μπενέκη Νικολέτα

Περής Γιώργος

Πετράκης Γιώργος

Σκορδέλη Θέμις

Ψιλάκης Μανώλης

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τα ελαφρυντικά

 

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε να του αναγνωρίσει η έδρα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Σύννομος βίος, μετέπειτα καλή συμπεριφορά και μη εύλογη διάρκειας της δίκης.

H υπεράσπιση του ενόχου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής (γνωστός ως Καιάδας). Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω του συνηγόρου του αιτήθηκε τρία ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σε ό,τι αφορά στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο συνήγορός της ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ίδια ελαφρυντικά συν εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας ζήτησε ο Νίκος Μίχας.

 

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ