Απεργία την Πρωτομαγιά

Δίκη για τη Μάνδρα: «Η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη», είπε η Δούρου στην απολογία

Δίκη για τη Μάνδρα: «Η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη», είπε η Δούρου στην απολογία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

«Στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μία πρωτοφανής καταστροφή, μία τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους», είπε η Ρένα Δούρου κατά την έναρξη της απολογίας της, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. 

Με την απολογία της άνοιξε ο κύκλος των εξηγήσεων που καλούνται να δώσουν οι 21 κατηγορούμενοι για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Τα τότε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου δικάζονται για πράξεις και παραλείψεις τους. 

Η πρώην περιφερειάρχης, η πρώτη από τους κατηγορούμενους που απολογείται για την καταστροφή που κόστισε 25 ανθρώπινες ζωές, είπε στους δικαστές ότι αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για την πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017. 

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρ' όλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι σε αυτήν, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους», είπε η κ. Δούρου. 

Η κατηγορούμενη είπε πως η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν πρωτοφανής καταστροφή, την οποία, σημείωσε, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε όταν κατέθεσε στο δικαστήριο «αρχή της κλιματικής αλλαγής». «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια», συμπλήρωσε η κ. Δούρου. 

Τόνισε πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την κλιματική κρίση και σημείωσε ότι επί θητείας της έγιναν ή δρομολογήθηκαν και βρίσκονταν σε εξέλιξη 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ. «Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο μέσος συνετός άνθρωπος;» αναρωτήθηκε και επικαλέστηκε την κατάθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. 

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας και σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δεν μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί», συμπλήρωσε. 

Το κατηγορητήριο, συνέχισε, «μιλάει για παράλειψή μου από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή». 

Σε άλλο σημείο η κ. Δούρου ανέφερε: «Υπάρχει η αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως, υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Η κατηγορουμένη επεσήμανε πως το φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική, ειδικά την περιοχή της Μάνδρας, ήταν βίαιο και, όπως είπε, τη σφοδρότητά του δεν προέβλεψαν τότε οι ειδικοί επιστήμονες.

Η απολογία της κ. Δούρου συνεχίζεται, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι απολογίες των συγκατηγορουμένων της δημάρχων, κατά τον επίμαχο χρόνο, Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, αντιπεριφερειάρχη, υπαλλήλων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και Ελευσίνας κ.ά.

Οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM