«Δεν φταίνε οι μετανάστες για την υποβάθμιση της Κυψέλης, είναι αυτοί που την κρατούν ''ζωντανή''»

«Δεν φταίνε οι μετανάστες για την υποβάθμιση της Κυψέλης, είναι αυτοί που την κρατούν ''ζωντανή''» Facebook Twitter
14

Δεν είναι οι μετανάστες υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της Κυψέλης, αντιθέτως βοηθούν να διατηρείται η «ζωή» στην περιοχή, υποστηρίζει πανεπιστημιακή έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διενήργησαν η κοινωνιολόγος κυρία Ιρις Πολύζου και ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, οι μετανάστες συντηρούν μια ζωηρή ανθρώπινη παρουσία στη γειτονιά η οποία μειώνει την αίσθηση της εγκατάλειψης.

Κατά τα ευρήματα της έρευνας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των σεμιναρίων Αιγαίου που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο τα προβλήματα αστικής υποβάθμισης διατηρούνται  εδώ και δεκαετίες, με την πολιτεία και τον δήμο να φέρουν το κύριο βάρος των ευθυνών.

Στην έρευνα με  τίτλο «Η παρουσία των μεταναστών στο Κέντρο της Αθήνας - Στέγαση, εμπορικές δραστηριότητες και ελεύθεροι χώροι στην Κυψέλη», στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το . BHMA,  οι επιστήμονες διατείνονται ότι η εικόνα της γκετοποίησης και της ακραίας υποβάθμισης της Κυψέλης, όπως παρουσιάζεται στις δημόσιες συζητήσεις, αποδεικνύεται λανθασμένη και, ακόμη χειρότερα, απολύτως κατασκευασμένη προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά αστικά προβλήματα της περιοχής.

«Αντίθετα, οι μετανάστες φαίνεται ότι συντηρούν μια ζωηρή ανθρώπινη παρουσία στη γειτονιά που μειώνει την αίσθηση της εγκατάλειψης» λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή άρχισε να εγκαταλείπεται από τους Έλληνες κατοίκους της ήδη από τη δεκαετία του '80, πολύ πριν από τη μαζική έλευση των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας  είναι κυρίως οι εμπορικές δραστηριότητες των μεταναστών που συμβάλλουν όχι μόνο στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας αλλά και στη διατήρηση μιας ζωηρής ανθρώπινης παρουσίας, καθώς τα καταστήματά τους μένουν ανοιχτά ως αργά το βράδυ, ακόμη και τις αργίες.

Συνολικά καταγράφηκαν 191 καταστήματα μεταναστών τα οποία συγκεντρώνονται κατά μήκος κυρίως των εμπορικών δρόμων, αλλά και στο βορειοανατολικό τμήμα της Κυψέλης, λόγω της εγγύτητας με την πλατεία Αμερικής και την εμπορική λεωφόρο Πατησίων.

Οι μετανάστες της Κυψέλης επενδύουν σε παντοπωλεία, τηλεφωνικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα (ρούχων, ηλεκτρονικών κτλ.), φούρνους, παροχή υπηρεσιών (υδραυλικοί, ράφτες κ.ά.), κομμωτήρια και διασκέδαση (καφέ, εστιατόρια, μπαρ). Οσον αφορά την προέλευση των εμπόρων-μεταναστών, παρατηρήθηκε μια καθαρή πλειοψηφία των μελών της αφρικανικής κοινότητας.

Τα τηλεφωνικά κέντρα και τα κομμωτήρια εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες. Οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες όμως - κυρίως τα παντοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής - ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των μεταναστών όσο και των ελλήνων καταναλωτών, καθώς οι τιμές είναι συγκρατημένες ενώ... βολεύουν και οι ώρες λειτουργίας.

Από τα 2.543 κτίρια που καταγράφονται στην Κυψέλη, οι ερευνητές έλεγξαν τα 600 (συνολικά 11.213 διαμερίσματα). Από αυτά που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι το 14% αφορά άδεια διαμερίσματα και το 14% κατοικείται από μετανάστες. Σχεδόν οι μισοί ζουν σε υπόγεια και ημιωρόφους, ενώ οι υπόλοιποι διανέμονται από τον πρώτο ως τον τέταρτο όροφο, με ελάχιστους να καταλαμβάνουν τα υψηλότερα και ακριβότερα πατώματα. Η έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνε ςπου έχουν μείνει κατοικούν σε αυτά ακριβώς τα διαμερίσματα, τα ρετιρέ δηλαδή των πολυκατοικιών.

Ο «ένοχος» της υποβάθμισης

Στη «στιγματισμένη» γειτονιά της Κυψέλης οι μελετητές αναζήτησαν τα χωρικά προτερήματα και μειονεκτήματα της περιοχής και τα αίτια της αστικής και κοινωνικής αποσύνθεσης.

«Παρατηρήσαμε σοβαρά αστικά προβλήματα αλλά διαφορετικά από όσα καταγράφονται στον Τύπο ή αναφέρονται στις δημόσιες πολιτικές ομιλίες» λέει η κυρία Πολύζου. Τα αίτια της υποβάθμισης, σύμφωνα με την ίδια, εστιάζονται στην υψηλή πυκνότητα του δομημένου περιβάλλοντος, στα μεγάλα ύψη των κτιρίων κατά μήκος ιδιαίτερα στενών δρόμων, στην έλλειψη ανοιχτών πράσινων δημόσιων χώρων, στην κατάληψη των πεζοδρομίων από οχήματα, μηχανές και σκουπίδια. «Φυσικά, καμία πρόληψη δεν υπάρχει για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα» δηλώνει ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Την εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής συμπληρώνουν τα πολλά κενά ή κατεστραμμένα παλαιά κτίρια, τα περισσότερα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, καθώς και οι σοβαρές καταστροφές στις δημόσιες υποδομές (δρόμοι, πεζοδρόμια κτλ.).

«Ολα αυτά τα αστικά προβλήματα δεν συσχετίζονται πραγματικά με την παρούσα κρίση αλλά αφορούν την Κυψέλη, όπως και πολλές άλλες γειτονιές στην Αθήνα, διαχρονικά, ακόμα κι αν εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης πιθανώς παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις» τονίζει ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Οι επιστήμονες βλέπουν πάντως κάποια δυναμική στο αστικό περιβάλλον της Κυψέλης,  , η οποία «πηγάζει» κυρίως από τους πεζοδρόμους της Φωκίωνος Νέγρη και της Αγίας Ζώνης, τις τρεις πλατείες αλλά και το Πεδίον του Αρεως.

Οσον αφορά τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κυψέλη, αυτοί σύμφωνα με την ερευνήτρια «δεν φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τα αστικά προβλήματα που παρατηρήσαμε». Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, η παρουσία τους «αποδεικνύεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αστική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της γειτονιάς».

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα της lifo: Κυψέλη unlimited

Ελλάδα
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
...panta uphrxane kwlompara kai panta mpourdela....apla autes tis epoxes oi gunaikes exoun allh apoxrwsh dermatos....Apo arketa palia h perioxes autes einai upovathmismenes me egklhmatikothta opote opoios thewrei oti ftaine oi metanastes gia thn katastash auth einai vathia nuxtwmenos! Ean oi eglkhmatikothta exei auxithei ofeilete apokleistika sthn oikonomiki krisi(se OLES tis perioxes ths attikhs exei auxithei h egklhmatikothta) kai to kratos/astunomia pou epikentrwnetai se alles perioxes para sto kentro-Prwin katoikos Odos Pipinou
Παντού υπάρχει ένας μύθος. Αυτός που έγραψε το άρθρο πιθανόν ζεί σε μια άλλη Ελλάδα,μιλάει για μια άλλη Κυψέλη, και είναι σε ένα δικό του κόσμο..Κρίμα γιατί σας διαβάζουμε και παραπληροφορούμαστε ...
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει εγκληματικότητα και προέρχεται κατά πολύ από μετανάστες. Ας μην εθελοτυφλούμε. Οι κάτοικοι της Κυψέλης έχουν απηυδήσει από την υποβάθμιση της γειτονιάς τους, και βέβαια πολύ ρόλο παίζει το ναρκωτικό που ντηλάρεται στην περιοχή. Το θέμα είναι ότι θα ήθελα όσο τίποτε άλλο η Αθήνα να έχει μια ωραία Chinatown, μια αντίστοιχη Βrick Lane κλπ. Αλλά για να φτάσουμε μέχρι εκεί πρέπει πρώτα αυτο το ρημάδι το κράτος να κάνει μερικά πράγματα.
Εμενα Κυψελη αρκετα χρονια,κυριως 90ς ως 2001-2002.Παντα υποβαθμισμενη ηταν ,στη Κεφαλληνιας που εμενα ειχε ενα σωρο υπογειους οικους ανοχης με τον κοσμο να περιμενει στο πεζοδρομιο και σχεδον καθε 2 γωνιες και ενα παρακμιακο κωλομπαρο , δεν ξερω πως ειναι τωρα αλλα στα 90ς ειχαν μπει 2 φορες στο διαμερισμα που εμενα.Η καλη Κυψελη απο γιαγιαδες και παππουδες γειτονες που μου τα ελεγαν ηταν πριν τα 80ς.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν πολλές Κυψέλες. Και δεν θα έλεγα ότι δεν ισχύει. Αλλιώς είμαστε από Κερκύρας και πάνω, αλλιώς από Κερκύρας και κάτω. Πολλούς μετανάστες έχουμε κι από Κερκύρας και πάνω. Δεν σας ενοχλούν τα πεζοδρόμια που δεν μπορούμε να περπατήσουμε; Ειλικρινά.
Το άρθρο προφανώς αναφέρεται στους μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν με νόμιμα μέσα. Όντως η Κυψέλη κρατιέται ζωντανή έτσι, μιας που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν φύγει από αυτήν καιρό τώρα....Αλλά οι επιστήμονες αυτοί δεν έκαναν μια βόλτα στην Πατησίων στη 1:00 το βράδυ, να δουν τι σημαίνει υποβάθμιση με τις γυναίκες που κάνουν πιάτσα εκεί παράνομα.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην περιοχή αυτή. Τη δεκαετία του '80 όταν εγκαινιάστηκε ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη δεν θυμάμαι την περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, το αντίθετο θα έλεγα. Αν θυμάμαι σωστά, στη συναυλία των εγκαινίων του πεζοδρόμου (επί δημαρχίας Μπέη;) είχε παίξει ζωντανά η Λευκή Συμφωνία. Θυμάμαι κόσμο και κοσμάκι να κόβει βόλτες πάνω κάτω και να πίνει καφέ στο Σελέκτ και να πηγαίνει στις ταβέρνες και στα εστιατόρια στην Άνω Κυψέλη κυρίως. Επίσης, τη θυμάμαι από τότε ως την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Όσο για τα αποτελέσματα της "έρευνας" τα θεωρώ παραπλανητικά. Η Κυψέλη είχε πάντα ζωή και κίνηση και κόσμο, αν και δεν ήταν η πλέον ελκυστική περιοχή της Αθήνας. Έχω την εντύπωση ότι η εγκατάλειψη των διαμερισμάτων ξεκίνησε κυρίως με την εισροή των μεταναστών από τη δεκαετία του '90 και μετά. Σημειωτέον ότι δεν έχω πρόβλημα με τους μετανάστες, εκτός από το ότι κάνουν απίστευτη φασαρί. Αυτό κ μόνον αυτό. Όσοι ζουν σε Πατήσια, Κυψέλη, Αγ. Παντελεήμονα και γύρω περιοχές μπορούν να με κατανοήσουν.
Οι παραπανω επιστημονες δεν κανουν καμια νυξη για την εγλημτικοτητα της περιοχης. Δεν ζω εκει αλλα ξερω οτι εχουν παρουσιαστει απειρα κρουσματα βιας τα οποια σε μεγαλο βαθμο προερχονται απο μεταναστες. Αυτος νομιζα αλλωστε πως ειναι και ο λογος που οι αθηναιοι απομακρυνονται, αλλα και το γεγονος οτι αρκετοι στρεφονται(βλακωδως κατα τη γνωμη μου) στην Χρυση αυγη.Οι μισες αληθειες δεν βοηθουν στην κατανοηση του προβληματος. Αντιθετα μπερδευουν κι'αλλο το κουβαρι...
Είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι οι μετανάστες ήρθαν να γεμίσουν τα φτηνά, κενά διαμερίσματα του κέντρου τα οποία οι 'Αθηναίοι' είχαν ήδη εγκαταλείψει για να ζήσουν το όνειρο μεζονέτας με 50τμ κήπο στα προάστια. Φυσικά η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών προκάλεσε σε αυτές τις γειτονιές τέτοια δημογραφική ανατροπή και τόσο απότομα, που ακόμα και όσοι αγαπούν το κέντρο... τρέχουν να φύγουν τρομαγμένοι. Ένας επιμένων κάτοικος του κέντρο.
Μισες αληθειες οπως παντα. Δυστυχως, οσοι εχουμε αριστερες καταβολες, αρνιομαστε πεισματικα να ξεφυγουμε απο τις αγκυλωσεις μας. Ιδρωσα μεχρι να παραδεχτω οτι η ζωη μου στην Πλ.Βικτωριας γινοταν αφορητη μερα με τη μερα οσπου υποβαθμιστηκε εντελως η ποιοτητα και η ομορφια της. Και φυσικα, δεν μου φταινε οι μεταναστες, τουλαχιστον οσον αφορα την προσωπικη τους ευθυνη.
μα τι απιστοι Θωμάδες είμαστε. Αφού αποφάνθηκαν οι επιστήμονες ρε παιδιά: 'δε ΦΑΙΝΕΤΑΙ να είναι υπεύθυνοι' οι μετανάστες. Εδώ μιλάει η εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή έρευνα (Greek style) κι εσείς αμφισβητείτε; τώρα αν περιμένετε να δείτε τη δημοσίευση στα έγκριτα διεθνή ακαδημαϊκά 'τζούρναλς', ε μην έιμαστε και πλεονέκτες. Για καμιά αρπαχτή της Guardian προορίζεται η 'έρευνα'.