BBC: Τέλος η απομόνωση των ελληνικών νησιών - Ρεπορτάζ για το άνοιγμα του τουρισμού

BBC: Τέλος η απομόνωση των ελληνικών νησιών - Ρεπορτάζ για το άνοιγμα του τουρισμού Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα οι διάσημες παραλίες της Μυκόνου ήταν σχεδόν άδειες, αλλά από τη Δευτέρα το νησί ελπίζει να κερδίσει πίσω μέρος των τουριστών που η πανδημία του στέρησε φέτος (Getty Images/ Ideal Image)
0

Με την επιστροφή των τουριστών στα ελληνικά νησιά ασχολείται σήμερα και το BBC που σε μακροσκελές άρθρο του αναφέρεται στο πώς η κυβέρνηση ανοίγει τα σύνορά της από τη Δευτέρα.

Το άρθρο ξεκινά με όσα αναφέρει ο Μιχάλης Ερμογένης, κάτοικος Σαντορίνης, ο οποίος αφηγείται πώς για μήνες μπόρεσε να περιπλανηθεί στα σοκάκια όλη την ημέρα και να μην βλέπει σχεδόν κανέναν καθώς η πανδημία είχε σταματήσει τον τουρισμό. Όμως τη Δευτέρα, όλα είναι έτοιμα να αλλάξουν, καθώς η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα σύνορά της με σκοπό να ξεκινήσει την τουριστική της σεζόν.

Συνήθως τα πλήθη και η κίνηση στη Σαντορίνη είναι τόσο έντονα που ο Μιχάλης μπορεί να χρειαζόταν έως και μία ώρα για να φύγει από το χωριό του. Ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε τόσο πολύ που η ΕΕ προειδοποίησε ότι θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του προορισμού. «Είναι απλώς απίστευτο. Νιώθω ότι μου δόθηκαν τα κλειδιά για τη Ντίσνεϊλαντ. Αλλά, ταυτόχρονα, ξέρω ότι αυτό δεν έγινε προς όφελός μου. Είναι μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή», λέει.

BBC: Τέλος η απομόνωση των ελληνικών νησιών - Ρεπορτάζ για το άνοιγμα του τουρισμού Facebook Twitter
(Getty Images/ Ideal Image)

Η διακοπή των ταξιδιών αποδείχθηκε καταστροφική για μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί έως και το 30% της οικονομικής παραγωγής και σχετίζεται με μία στις πέντε θέσεις εργασίας γράφει το BBC. Η Ελλάδα υποδέχτηκε 33 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, ένας αριθμός ρεκόρ και για πολλά νησιά ο τουρισμός είναι πραγματικά η κύρια πηγή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Το BBC αναφέρεται εκτενώς και στα μέτρα που λαμβάνονται από τη Δευτέρα καθώς ανοίγουν τα αεροδρόμια. Στη συνέχεια φεύγει από τη Σαντορίνη και περιγράφει την κατάσταση στη Μύκονο, το επίσης παγκοσμίως διάσημο νησί της Ελλάδας.

BBC: Τέλος η απομόνωση των ελληνικών νησιών - Ρεπορτάζ για το άνοιγμα του τουρισμού Facebook Twitter
(Getty Images/ Ideal Image)

Στο κοντινό νησί της Μυκόνου, φημισμένο για τα πάρτι και τους διασημότερους επισκέπτες του, η Στέισι Παπαϊωάννου παραδέχεται ότι απολαμβάνει να είναι μόνη της στις κοσμοπολίτικες παραλίες. «Αν και είναι ωραία, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας με άμμο», λέει εξηγώντας ότι κερδίζει εισόδημα ενοικιάζοντας καταλύματα σε εποχιακούς εργαζόμενους.

Κάποιοι Μυκονιάτες είναι ευχαριστημένοι με αυτό, αν και ορισμένες επιχειρήσεις όπως καφετέριες και μίνι μάρκετ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα με τον τουρισμό στο νησί είναι οι υποδομές καθώς δεν έχουν αλλάξει πολύ ώστε να καλύπτουν τον αριθμό των επισκεπτών. Η Μύκονος αντιμετωπίζει συχνά διακοπές ρεύματος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας και η διαχείριση αποβλήτων είναι επίσης ένα τεράστιο ζήτημα. Ωστόσο φέτος η αγωνία για τις οικονομικές απώλειες είναι μεγαλύτερη από τα ζητήματα καθημερινότητας που φέρνουν οι τουρίστες.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ