Βασιλακόπουλος: Το τοξικό νέφος προκαλεί φλεγμονή

Βασιλακόπουλος: Η είσοδος του τοξικού νέφους μέσα μας, κάνει φλεγμονή σε όλους Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
0

Για τραγωδία έκανε λόγο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, προειδοποιώντας εκ νέου για τους κινδύνους στην υγεία.

«Είναι μια τραγωδία για τη χώρα μας και όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιο κλίμα με εμάς. Αν δει κάποιος τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, είναι πραγματικά να θλίβεται κανείς. Οι ειδικοί πρέπει να συμβουλεύσουν τις κυβερνήσεις», σημείωσε. 

Αναλύοντας το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης, υπενθύμισε τη χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους όσοι βρίσκονται κοντά στην πυρκαγιά.

«Αυτοί που είναι κοντά στην πυρκαγιά, πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα που έχουν αποκτήσει από τον κορωνοϊό. Να τη χρησιμοποιήσουν και τώρα που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός και το ποσοστό των σωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό μας», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Και συνέχισε: «Όσο πιο κοντά είμαστε στην πυρκαγιά, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η χρήση της μάσκας. Σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να χρησιμοποιούμε και γυαλιά. Όταν είμαστε σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, πρέπει φοράμε μάσκα ώστε να μειώνουμε τα ξένα σωματίδια που μπαίνουν μέσα μας, διότι αυτά προκαλούν φλεγμονή».

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι, σε τέτοιες περιπτώσεις με πυρκαγιές, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. «Οι απολύτως υγιείς, που αν φορούν μάσκα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ΧΑΠ, άσθμα, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους», σημείωσε.

Αναφορικά με όσους δεν φορούν μάσκα λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, όπως εθελοντές πυροσβέστες ή κάτοικοι που δίνουν μάχη με τις φλόγες, είπε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. 

«Η είσοδος του τοξικού νέφους μέσα μας, κάνει φλεγμονή σε όλους. Σε έναν απολύτως υγιή, απλά του κάνει δυσφορία. Σε ένα άτομο με προϋπάρχοντα προβλήματα, μπορεί να του κάνει κρίση. Όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα από την έκθεση σε αυτό το τοξικό νέφος της φωτιάς, δεν είναι φυσιολογικό. Αν νιώσουμε έντονη δύσπνοια, πολύ έντονο βήχα, σφίξιμο στο στήθος, το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό και να μην το ξέρει κάποιος», τόνισε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ