Αυξημένη ζήτηση από Τούρκους πολίτες για τη «χρυσή βίζα» - Προετοιμάζεται επέκταση του προγράμματος

Αυξημένη ζήτηση από Τούρκους πολίτες για τη «χρυσή βίζα» - Προετοιμάζεται επέκταση του προγράμματος Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Αλλαγές ετοιμάζονται στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Enterprise Greece, Γρηγόρη Στεργιούλη. 

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ακόμη ότι ο οργανισμός Enterprise Greece διαχειρίζεται αυτό το διάστημα περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες στους κλάδους του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων και των Logistics. 

Ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε πως το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» θεωρείται από τη διεθνή αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού για το πρόγραμμα αυτό, εκτός από Ρώσους και Κινέζους, αυξημένη είναι η ζήτηση και από Τούρκους πολίτες που εξασφαλίζουν πενταετή παραμονή με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (που αφορούν την 31η Αυγούστου 2018), τα οποία λάβαμε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανήλθε σε 3.154 από την έναρξή του το 2013», είπε και συμπλήρωσε:

«Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν με τη σειρά τη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επενδυτών, είναι ο Λίβανος στην 4η θέση, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ιράν στην 10η θέση».

«Το πρόγραμμα έχει αποκτήσει πλέον μία ισχυρή δυναμική και για αυτό βλέπουμε τους τελευταίους μήνες και ξένες εταιρείες, κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, να ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση του προγράμματος στις χώρες προέλευσης τους», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, προετοιμάζεται η επέκταση του προγράμματος ώστε να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

α) Αγορά εταιρικών μετοχών ή ομολόγων μέσω χρηματιστηρίου,

β) εισφορά κεφαλαίου σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας,

γ) αγορά κρατικών ομολόγων,

δ) άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και

ε) συμμετοχή σε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (funds).

«Οι προτάσεις αυτές έχουν ενταχθεί σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής στη Βουλή προς ψήφιση» σημείωσε.

Σε ο,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είπε, ο οργανισμός δέχεται ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων και αιτημάτων κάθε χρόνο και το front-office desk του Οργανισμού, έχει διακριθεί ως το τρίτο καλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ανέφερε πως διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 αιτήματα επενδυτών και επιχειρηματιών τον χρόνο ενώ ο οργανισμός βοηθάει ουσιαστικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εξαγωγική τους προσπάθεια και «σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων για να στηρίξει και να ενισχύσει την αυξητική τάση των εξαγωγών».

Τέλος, ο κ. Στεργιούλης υπογραμμίζει σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές: «...αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας εξαγωγέας είναι ότι η σωστή προετοιμασία και σχεδιασμός είναι το ήμισυ της επιτυχίας. Επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και να αναπτυχθούν συνέργιες για τη δημιουργία του απαραίτητου κρίσιμου μεγέθους και των οικονομιών κλίμακας, που απαιτούν αυτά τα εγχειρήματα στο εξωτερικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ