Αυτοί οι δύο ελληνικοί Δήμοι ζήτησαν επισήμως σήμερα να αλλάξουν όνομα

Αυτοί οι δύο ελληνικοί Δήμοι ζήτησαν επισήμως σήμερα να αλλάξουν όνομα Facebook Twitter
Καμμένα Βούρλα
0

Αιτήματα για μετονομασία των Δήμων Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και Καλαμπάκας, μετέφεραν οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, σε συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο.

Ειδικότερα, ο Ιωάννης Συκιώτης και ο Χρήστος Σινάνης, ζήτησαν, αντίστοιχα, ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου να μετονομαστεί σε Καμένων Βούρλων και ο Δήμος Καλαμπάκας σε Μετεώρων.

Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της μετονομασίας και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν.

Για τον Δήμο Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου η μετονομασία φέρεται να είναι επιθυμία των δημοτών οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιείται για τον Δήμο το όνομα που κυριαρχεί περισσότερο, ενώ είχε αναφερθεί πως το όνομα είναι γνωστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί αναμφισβήτητα brand name και είναι το πιο αναγνωρίσιμο. Πιστεύεται δε, ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά σε τουριστικό επίπεδο και όχι μόνο.

Για το θέμα της μετονομασίας του Δήμου Καλαμπακας, στελέχη της δημοτικής αρχής επεσήμαναν όταν πάρθηκε η απόφαση πως η αλλαγή ονόματος σε Δήμο Μετεώρων θα έχει επιπλέον οφέλη στην τουριστική προβολή της περιοχής λόγω της Μοναστικής Πολιτείας και των Ιερών Βράχων των Μετεώρων, χωρίς φυσικά να αλλάξει όνομα η Καλαμπάκα ως πρωτεύουσα του Δήμου.

Η σημερινή μορφή του Δήμου προέκυψε με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης", με τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Χασίων, Μαλακασίου, Τυμφαίων, Καστανιάς, Βασιλικής και Κλεινοβού καθώς και της Κοινότητας Ασπροποτάμου, επί σχεδίου "Καποδίστρια", καθιστώντας τον Δήμο τον δεύτερο σε έκταση από όλους τους Δήμους της χώρας.

Αναφορικά, δε, με την πόλη της Καλαμπάκας, είναι χτισμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού και στο σημείο που εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα, ευρισκόμενη σε μία θέση εξαιρετικής σημασία, ως πέρασμα που οδηγεί από την Ήπειρο και τη Μακεδονία στην πεδιάδα της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς και λόγω των βράχων των Μετεώρων που αποτελούν παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο.

Αναφορές από τον Όμηρο φέρουν την σημερινή Καλαμπάκα στην αρχαία πόλη Ιθώμη ενώ στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια στη θέση αυτή βρισκόταν η πόλη Αιγίνιον, που αναφέρεται ως σημαντική πόλη της Τυμφαίας από τον Ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο. Επί βυζαντινών χρόνων η Καλαμπάκα ονομαζόταν Σταγοί, ενώ το νεότερο όνομα Καλαμπάκα φέρεται να δόθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μία από τις εκδοχές του ονόματος είναι να προέρχεται από την τουρκική λέξη καλεμπάκ που σημαίνει ωραίο φρούριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ