Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σήμερα το πρωί αναχώρησαν από την Ελλάδα δώδεκα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα για το Λουξεμβούργο. 

Η εθνική συντονίστρια του ελληνικού προγράμματος για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε πως αυτά είναι τα πρώτα παιδιά από τα συνολικά 1600 ασυνόδευτα ανήλικα που θα μετεγκατασταθούν από τη χώρα μας σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ακόμα 53 παιδιά για τη Γερμανία. Ανάμεσα σε αυτά και το 10χρονο παιδί που βρισκόταν υπό κράτηση στην Κοζάνη και έχει συγγενείς στη Γερμανία. «Οι συστηματικές και κοπιώδεις προσπάθειες του Πρωθυπουργού καθώς και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδίδουν ήδη καρπούς» σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

«Το να φύγουν δεν ήταν εύκολη απόφαση»

«Καθένα από αυτά τα παιδιά έχει τη δική του ιστορία, τον δικό του Γολγοθά, ο οποίος δυστυχώς για αρκετά από αυτά, συνεχίστηκε και στην πατρίδα μας. Εύχομαι ολόψυχα να έχουν καλή τύχη και να μπορέσουν να γιατρέψουν τις πληγές τους. Μακάρι κάποτε να θυμούνται τη χώρα μας έστω ως έναν καλό σταθμό στο διάβα της ζωής τους», σημείωσε η ψυχολόγος και λεκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. «Για καθένα από αυτά τα παιδιά, όσο άσχημες και αν ήταν οι συνθήκες ζωής τους εδώ, το να φύγουν δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ξεκινούν από την αρχή, ελπίζοντας να βρουν ζεστή υποδοχή, μια θέση στην εκπαίδευση, μια θέση στην κοινωνία, μια νέα πατρίδα».


Όπως σχολίασε, η μετεγκατάσταση τους σε άλλα κράτη-μέλη θα δώσει σε αυτά την ευκαιρία να έχουν καλύτερο μέλλον και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να φροντίσει καλύτερα, εκείνα που θα παραμείνουν στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δρομολογείται η μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε μεταβατικές δομές στην ενδοχώρα, καθώς και όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε προστατευτική κράτηση, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καταφέρουμε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που ζουν άστεγα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο ξεκίνησε ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ιδανικά, μέσα στους επόμενους 4 μήνες.


«Θέλω να ευχαριστήσω τους διεθνείς οργανισμούς για την άψογη συνεργασία - τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και ΜΚΟ όπως η Μετάδραση. Θερμές ευχαριστίες οφείλω επίσης στον κ. Καραβία, διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και στην κ. Παπαηλιού, υπεύθυνη της Μονάδας Δουβλίνου για τη σκληρή τους δουλειά κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες», σχολίασε σε ανάρτησή της στο Facebook η κα Αγαπηδάκη.


«Καταλύτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι άνθρωποι που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και επιμένω να αναφέρω τα ονόματά τους γιατί η ευθύνη έχει πάντα ονοματεπώνυμο. Έτσι λοιπόν, ευχαριστώ θερμά την κ. Δανού-διοικήτρια του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ, την κ. Μαστροδούκα- υπεύθυνη για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα στο ΚΥΤ της Μόριας, καθώς και την κ. Γράσου-υπεύθυνη στο ΚΥΤ της Σάμου. Ευχαριστώ επίσης ιδιαιτέρως τις Εισαγγελείς Πρωτοδικών στα νησιά: την κ. Σταυράτη στη Χίο, την κ. Σαπίδου στη Σάμο και την κ. Παντελέου στη Μυτιλήνη για τη σπουδαία τους συμβολή. Τα έφερε έτσι η τύχη, να διαδραματίσουν αυτές οι έξι γυναίκες καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Τους είμαι βαθύτατα ευγνώμων».

Αναλυτικά η ανάρτηση της εθνικής συντονίστριας του κυβερνητικού προγράμματος

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ