Στο θέμα των μετακινήσεων με SMS αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνοντας ότι είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη κατάργηση τους.

 

«Τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει και η εστίαση για την οποία δε θα χρειάζονται sms, άρα είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα sms παρελθόν», είπε στον ΑΝΤ1, αλλά το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, τόνισε πως θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.


Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων κατάργηση του SMS στο 13033 για μετακινήσεις και λιανεμπόριο, με την ΚΥΑ με τις σχετικές προβλέψεις να αναμένεται εντός των ημερών. 
 

Διαδημοτική μετακίνηση και χωρίς sms στην εστίαση

 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης SMS για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away.

 

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους», είπε στον ΑΝΤ1. 

 

Επιπλέον σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα».

 

 

«Στόχος να μην υπάρχει το SMS όταν ανοίξει ο τουρισμός»

 

Το sms δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 11, ο υπουργός εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23.00 να είναι σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

 

Επιπλέον υπογράμμισε πως όταν ανοίξει ο τουρισμός ο στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS αλλά εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς.

 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη εμβολιασμού και έκανε έκκληση στους πολίτες να προχωρήσουν σε αυτόν. «Μόνη λύση για να γλιτώσουμε καραντίνες και sms είναι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σέβεται το ατομικό δικαίωμα όσων αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο αλλά η πράξη αυτή κρίνεται και πρόκειται για απόλυτα κοινωνική ανευθυνότητα. 

 

Το πλάνο το λιανεμπόριο - Προς κατάργηση click away και click inside

 

Σύμφωνα με το Star, εξετάζεται επίσης η κατάργηση των ραντεβού στο κατάστημα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν από την Τετάρτη 5 Μαΐου οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους χωρίς click away και click inside. 

 

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως η αγορά τις πρώτες μέρες κινήθηκε πολύ χαμηλά σε αντίθεση με το σαββατοκύριακο που πήγε καλύτερα γι' αυτό και ένα από τα αιτήματα που έγιναν στην επιτροπή είναι να καταργηθεί το click inside αλλά δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό.