Αποζημίωση 15 ευρώ την ημέρα για τις 400 ημέρες κράτησης τους (6.000 ευρώ συνολικά) αναγνώρισε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας στην Ηριάννα και τον Περικλή που είχαν εμπλακεί δικαστικά στη δράση της τρομακρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τελικώς αθωώθηκαν.

 

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα τους και επιδίκασε αποζημίωση σε βάρος του δημοσίου, σύμφωνα με διατάξεις σχετικού νόμου.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση αναγνώριση του λάθους της καθώς στη δευτεροβάθμια δίκη αθωώθηκαν. Αντίθετα πρωτοδίκως είχαν κριθεί ένοχοι και τους επιβλήθηκε κάθειρξη των 13 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.

  

Οι συνήγοροί τους υποστηρίζοντας το αίτημα για αποζημίωση, σημείωσαν ότι η κράτηση τους, εκτός του ότι ήταν άδικη, τους εμπόδισε επαγγελματικά και τους στιγμάτισε κοινωνικά. Η Ηριάννα δεν εργάζεται πια στο διδασκαλείο εκμάθησης νεοελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, καθώς την θέση της πήραν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που είχαν περισσότερα μόρια, όσο η Ηριάννα βρισκόταν υπό κράτηση.

 

 «Τους έκοψαν τα φτερά» είπε η συνήγορος του Περικλή, ζητώντας από το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ανώτατο πόσο αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή 29 ευρώ την ημέρα. Ωστόσο, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης.