Αποδόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Αποδόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ελληνική ιθαγένεια έχει και επισήμως, από σήμερα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, με μήνυμά του στο twitter. 

«Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή να υπογράψω την απόφαση για την απόδοση ιθαγένειας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μια ελάχιστη πράξη αναγνώρισης από την ελληνική Πολιτεία προς μια γυναίκα σύμβολο και πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο», έγραψε ο υπουργός. 

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στη Σιλίστρα της Βουλγαρίας.

Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος και μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας του 4χρονου γιου της που έπασχε από κάποια καρδιακή πάθηση.

Η υγεία του επιδεινώθηκε και για δύο χρόνια δεν μπορούσε να εγχειριστεί και έτσι η κα Κούνεβα αναζήτησε εργασία στην Ελλάδα. Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών ΟΙΚΟΜΕΤ που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του ΗΣΑΠ.

Εκεί προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών, Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

Σύντομα δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και τα μεσάνυχτα τις 22ας Δεκεμβρίου του 2008 δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Η κα Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις και παρέμεινε στο νοσοκομείο για έναν χρόνο.  

Για τους δράστες της επίθεσης είχε δηλώσει: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη».

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη με την Διεθνή Αμνηστία να χαρακτηρίζει την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική.

Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η Κούνεβα ανακοίνωσε ότι θα προσέβαλε δικαστικά την απόφαση του Εφετείου.


Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη ευρωβουλευτής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ