Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου- το πρώτο στην Ελλάδα- ανοίγει αύριο (1/6) τις «πύλες» του, με βάση την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Θεσσαλίας και του τοπικού δήμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Μετά τα περσινά εγκαίνια, αυτή θα είναι η πρώτη πλήρης τουριστική σεζόν που θα λειτουργήσει το υποβρύχιο μουσείο. Το πιλοτικό άνοιγμα έκανε τη διαφορά στην περσινή σεζόν, σύμφωνα με επαγγελματίες και τοπικούς φορείς, καθώς δύτες από το εξωτερικό έσπευσαν να επισκεφθούν την Αλόννησο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες λόγω πανδημίας.

 

Το ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος 22-33 μέτρων και θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου. Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ.

 

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.Ειδικές κάμερες μεταδίδουν ζωντανά από τον βυθό σε πραγματικό χρόνο την ιστορία δεκάδων αιώνων, εντυπωσιακές εικόνες κόβουν την ανάσα και αρχαίες ιστορίες μεταφέρουν τους τουρίστες σε άλλη διάσταση χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν.

 

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, θέτει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση και των άλλων έξι ναυαγίων του νησιού.

 

«Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι αυτοδύτες θα μπορούν να απολαύσουν μία υποθαλάσσια πανδαισία ναυαγίων σε ένα γεμάτο πρόγραμμα επτά ως δέκα ημερών, που όμοιο του δεν θα υπάρχει αλλού στον κόσμο», δήλωσε και συμπλήρωσε:

 

«Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου της Ελλάδας που θα βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Ένα όραμα που μπορεί να αλλάξει τα διεθνή δεδομένα, μιλώντας για το πρώτο πολύ-επίπεδο, θαλάσσιο και υποβρύχιο πάρκο του κόσμου».

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ