Το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού είναι σε ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας αλλά παρατηρούνται εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές όπως στην Κατερίνη και στην Ρόδο, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

 

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 9.500 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται κατόπιν self test σε αστυμπτωματικούς φορείς. Ο μέσος όρος έχει πλέον πέσει σημαντικά στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, στο μισό από ότι ήταν στα μέσα Απριλίου.

 

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει επίσης μειωθεί, στα 36 έτη, γεγονός που σύμφωνα με την Δρ. Παπαευαγγέλου καταδεικνύει πως η διασπορά συνεχίζεται στα νεότερα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, κάνοντας εμφανή και τη σημαντική μείωση σε κρούσματα ενηλίκων άνω των 60 ετών - «ένα εξαιρετικά ευοίωνο μήνυμα που το οφείλουμε στους εμβολιασμούς».

 

Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πάνω από 13.500 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα - 7.000 στην Αττική και περίπου 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 200 στα Χανιά. 

 

«Η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί κι αν δεν προσέξουμε εύκολα μπορεί να έχουμε εκ νέου αύξηση. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων» και σημειώνεται σημαντική αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια και ο μέσος όρος των προηγούμενων ημερών διαμορφώθηκε στις 174 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. 

 

Περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας. Δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, άτομα που ακόμα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, απλά και μόνο λόγω ηλικίας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να κινδυνεύσουν. 

 

«Η συντριπτική πλειονότητα αφορά σε ανεμβολίαστα άτομα» τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να πειστούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας «πως για αυτούς κυρίως νοιαζόμαστε και το πιο ισχυρό όπλο είναι το εμβόλιο.» Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 15% και το 56% κλινών ΜΕΘ Covid-19 είναι κατειλημμένες. 

 

Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική αποσυμπίεση τις επόμενες εβδομάδες. 

 

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό περισσότεροι από 12.000 ασθενείς και ακόμα και τώρα που όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί, εξακολουθούν να σημειώνονται περίπου 33 θάνατοι την ημέρα κατά μέσο όρο. 

 

«Μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί - η περιπέτεια δεν έχει λήξει ούτε θα λήξει σύντομα» τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, με διασπορά στην κοινότητα και, πάρα τους εμβολιασμούς, «είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας.»