ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε κύκλωμα φοροδιαφυγής - Πρόστιμα 130 εκατ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε κύκλωμα φοροδιαφυγής - Πρόστιμα 130 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε κύκλωμα φοροδιαφυγής σε εταιρείες που εμπορεύονταν κινητά τηλέφωνα, με τα πρόστιμα που έλαβαν να αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ. 

Ο ειδικός λογάριθμος της ΑΑΔΕ χτύπησε κόκκινο, και τους οδήγησε σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούσαν κινητά και έβαζαν στην τσέπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τα δηλώνουν. 

Μετά από τον συναγερμό του λογαρίθμου, οι ελεγκτές προχώρησαν σε τριπλή διασταύρωση των στοιχείων από το market place, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις έκαναν τις πωλήσεις, το myDATA και το VIES, δηλαδή το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών. 

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρήκαν ότι, το 2017 και 2018, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δήλωναν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές. 

Δηλαδή, διέθεταν τα προϊόντα τους εντός Ελλάδος, χωρίς την έκδοση φορολογικού παραστατικού, ενώ ταυτόχρονα, εκδίδοντας εικονικά παραστατικά, δήλωναν για τα ίδια προϊόντα ενδοκοινοτική παράδοση σε αποθήκες, που διατηρούσαν εκτός ελλαδικού χώρου, αποφεύγοντας έτσι την απόδοση του ΦΠΑ. 

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, στις εν λόγω οντότητες, καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 54,2 εκατομμυρίων ευρώ και 76 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχη πρακτική εφάρμοζε και τρίτη επιχείρηση, όμως σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Σε αυτήν, καταλογίστηκε πρόστιμο 320.000 ευρώ. 

Ο έλεγχος συνεχίζεται τόσο στις υπόλοιπες χρήσεις των τριών επιχειρήσεων, όσο και σε άλλες εταιρείες, που πωλούν κινητά μέσω market places και άλλων πλατφορμών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM