Σεισμός

Πρωτοχρονιά: Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ταξί και τα ΙΧ μέχρι το βράδυ - Αλλαγές στα όρια

Πρωτοχρονιά: Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ταξί και τα ΙΧ μέχρι το βράδυ - Αλλαγές στα όρια Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Μικρές αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών με ταξί και ΙΧ οχήματα έχουν τεθεί σε ισχύ από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και αφορούν και στη σημερινή ημέρα.

Συγκεκριμένα, για τις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί. Παράλληλα δεν ισχύει το όριο των δύο ατόμων σε ΙΧ, όταν μετακινούνται «για την εξυπηρέτηση του σκοπού της συνάθροισης συγκέντρωσης».

Πρακτικά, μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ένα όχημα για τη μετάβασή τους στο ρεβεγιόν ή σε κάποιο άλλο τραπέζι, το πολύ 9 ατόμων από δύο οικογένειες.

Σημειώνεται πως σχετικά με τη μικρή «χαλάρωση» των μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών με ταξί και ΙΧ είχε δοθεί οδηγία σε όλους τους αστυνομικούς, όπως επιβεβαίωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), να πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή των μεγάλων συναθροίσεων σε σπίτια.

Την προσωρινή άρση του ορίου του ενός επιβάτη σε ταξί ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε και η εταιρεία Beat.

Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων των οικογενειών από σπίτι σε σπίτι για το εορταστικό τραπέζι.

«Για πιο άνετες μετακινήσεις, Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα Πρωτοχρονιάς δε θα ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, σε διαδρομές προς και από γιορτινές συναθροίσεις και οικογενειακά τραπέζια» σημειώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Μετακίνηση με διπλό sms στο 13033 την Πρωτοχρονιά

 

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν SMS στο 13033 και να επιλέξουν τον κωδικό 6. 

Υπενθυμίζεται πως για τις μετακινήσεις την Πρωτοχρονιά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

-Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία: Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας: Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
-Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού): Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
-Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Αφορά διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς
-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
-Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).

SMS 13033: Πώς βγαίνουμε από το σπίτι - Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης εν μέσω lockdown

Η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  • Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  • Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  • Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης στη χώρας μας του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Ελλάδα
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM