Απεργία την Πρωτομαγιά

Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση νοσηλευόμενων και πάνω από 250 νεκροί σε μία εβδομάδα - Ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση

Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση νοσηλευόμενων και πάνω από 250 νεκροί σε μία εβδομάδα - Ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση Facebook Twitter
0

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων θα συνεχιστεί πιθανότατα και τις επόμενες ημέρες, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Κατά μέσο όρο, η Ελλάδα έχει 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και ειδικά στις ΜΕΘ είναι περίπου 11 μέρες. «Οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίζουν να πιέζουν το ΕΣΥ» σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου. 

Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, και αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει τις αρχές μέχρι σήμερα όπως η Φωκίδα, η Λέσβος, η Μεσσηνία και η Κρήτη, με την έξαρση πιθανόν να συνδέεται με την συγκομιδή ελιάς, όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες Covid και σε ΜΕΘ, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις δέκα μέρες.


«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στην κορυφή αυτού του δεύτερου κύματος», είπε και εξήγησε πως η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες όπως η Ισπανία, έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 με 20 μέρες από την έναρξη ενός lockdown για να μειωθούν οι αριθμοί των ημερησίων νεκρών. 


Σχετικά με το αν και πότε θα αρχίσει να αποδίδει το lockdown στην Ελλάδα, η γιατρός είπε πως τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν μεν, «αλλά θέλει χρόνο»: «Οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανόν μολύνθηκαν μέχρι και πριν από έναν μήνα, και το πότε θα μειωθούν οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται δεν είναι σαφές.»

Ενώ η Ελλάδα να αγγίζει τα 70.000 κρούσματα, σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 336 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 65 έτη. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν και σήμερα ιδιαίτερα υψηλός στην Αττική (697), στη Θεσσαλονίκη (825), στη Λάρισα (197), στην Πέλλα (148) και στη Μαγνησία (103).

Αυτή την εβδομάδα κατέληξαν περισσότεροι από 250 ασθενείς στη χώρα, με ημερήσιο μέσο όρο τους 39. Ωστόσο η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων και δεν παρατηρείται αυξημένη θνητότητα, σύμφωνα με το μέλος της επιτρολής. 

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη, καθώς ο μεγάλος όγκος ασθενών μεταξύ 15 έως 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων άνω των 65 ετών. «Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται.»

Κατά την κυρία Παπαευαγγέλου, αρχίζει να παρατηρείται μια «σχετική σταθεροποίηση» στη Θεσσαλονίκη, με μείωση στον ρυθμό αύξησης. «Άρα τα μέτρα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν.» Ωστόσο τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά στη βόρεια Ελλάδα και έτσι αναμένουμε αύξηση των νοσηλευόμενων. 

Ο ΕΟΔΥ περιμένει ότι με μέση μείωση της κινητικότητας κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα του lockdown, οι νέοι περιορισμοί θα αποδώσουν. «Τις πρώτες εφτά με δέκα μέρες θα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα. Όμως μέσα στις επόμενες 10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στο νοσοκομείο και μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες να καταγραφεί και μείωση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους.»

Η γιατρός, προέτρεψε τους πολίτες να «κάνει ο καθένας να κάνει το δικό του lockdown, να επιλέξει τη δική του κοινωνική φούσκα» δύο-τριών ανθρώπων που θα συναναστρέφεται. 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ