Νέο lockdown στην Ελλάδα- Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Νέο lockdown στην Ελλάδα- Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ημέρες lockdown θα ζήσει ξανά η Ελλάδα, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη σημερινή ενημέρωση.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο του τριπλού «μαύρου» ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες: 2.646 κρούσματα και 18 θάνατοι σε 24 ώρες, ενώ 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι ειδικοί εισηγήθηκαν στον κ. Μητσοτάκη νέο lockdown σε όλη τη χώρα, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει το lockdown και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Lockdown στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης

Το νέο lockdown σε όλη τη χώρα θα βασιστεί στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Το lockdown αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν την εφαρμογή του για 30 ημέρες, ενώ πληροφορίες του ΣΚΑΪ ανέφεραν ότι πιθανότατα το lockdown θα διαρκέσει για τρεις εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι αποτελεί ερωτηματικό αν και οι μαθητές του γυμνασίου θα ενταχθούν στην τηλεκπαίδευση, όπως εκείνοι του λυκείου.

Με βάση τις πληροφορίες ότι το νέο lockdown θα βασιστεί στα μέτρα που ισχύουν ήδη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους και με αποστολή SMS στο 13033.

Από τις 05:00 έως τις 21:00 θα επιτρέπονται μετακινήσεις- πέρα από τη μετάβαση στην εργασία- για λόγους υγείας, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, παροχή βοήθειας, μετάβαση σε τελετή, μεταφορά ανηλίκου από και προς το σχολείο, σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Για το διάστημα από τις 21:00 έως τις 05:00 θα επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο.

Επιπλέον, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των περιφερειακών ενοτήτων.

Ακόμη, το lockdown στα πρότυπα Θεσσαλονίκης- Σερρών προβλέπει αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (εξαιρούνται καταστήματα πώλησης τροφίμων), κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση παραμένει σε αναστολή και επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.

Επίσης, τα ίδια μέτρα προβλέπουν ότι στα ΙΧ επιτρέπεται 1 άτομο πέραν του οδηγού, ενώ στους χώρους λατρείας οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών.

Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ

Οι προηγούμενες 24 ώρες ήταν οι χειρότερες για τη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού και έχασαν τη ζωή τους άλλοι 18 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 179.

Η Θεσσαλονίκη και η Αττική εξακολουθούν να καταγράφουν τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων. Μόνο σε αυτές τις δύο περιοχές εντοπίστηκαν 1.411 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες. Συγκεκριμένα, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 823 κρούσματα και στην Αττική 595. Τριψήφιο αριθμό μολύνσεων κατέγραψε όμως και η Λάρισα (111), ενώ άλλες 8 περιφερειακές ενότητες είχαν πάνω από 50 νέα κρούσματα.

«Παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται», σημείωναν ακόμη.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Η πίεση στο σύστημα υγείας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ για κορωνοϊό, όπου το ποσοστό πληρότητας είναι στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία από πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σε όλη τη χώρα σήμερα λειτουργούν συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%). Σε ότι αφορά τις κλίνες σε ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, σήμερα αυτές είναι 348, από τις οποίες οι 220 είναι κατειλημμένες και οι 128 κενές (ποσοστό 37%).

Οι ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 102, από τις οποίες οι 71 κατειλημμένες και οι 31 κενές (ποσοστό 30%). Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία της Αττικής, οι μονάδες εντατικής θεραπείας για τον κορωνοϊό είναι 144, από τις οποίες οι 104 κατειλημμένες και οι 40 κενές (ποσοστό 28%).

Συνολικά, 3.972 κλίνες διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από πηγές του υπουργείου Υγείας είναι 1.504, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες.

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM