Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

 

Εν μέσω της πρωτοφανούς έκρηξης κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σχολίαζε το πρωί ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι κακή στη Θεσσαλονίκη: «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ενδέχεται να καταγραφούν αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. Παράλληλα γίνονται σκέψεις στο υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο σε γιατρούς εντατικολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, αμοιβή ακόμα και 3.000 ευρώ, για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

 

Η στελέχωση των ΜΕΘ θεωρείται χρόνιο ζήτημα, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο φαίνεται πως το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό. Ενδεικτικό είναι πως στο νοσοκομείο Σωτηρία, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που στήθηκαν ύστερα από δωρεά της Βουλής, λειτουργούν μόνο 12 σε πρώτη φάση επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. 

 

Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο υπουργείο Υγείας.

 

Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr