Χαρδαλιάς: Είμαστε σε επικίνδυνη φάση- Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στα Ιωάννινα

Χαρδαλιάς: Είμαστε σε επικίνδυνη φάση- Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στα Ιωάννινα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη, επικίνδυνη φάση της πανδημίας, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

«Η ενεργοποίηση του αυξημένου επιπέδου συναγερμού στην Κοζάνη κρούει τον κώδωνα για όλη τη χώρα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, που αύριο θα βρεθεί στην περιοχή και στη συνέχεια στα Ιωάννινα. «Και στα Ιωάννινα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι κάτοικοι της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υφυπουργός. «Υπάρχει σταθερότητα, αλλά είναι εξαιρετικά εύθραυστη», πρόσθεσε, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του νέου αρνητικού ρεκόρ με 508 κρούσματα, ενώ υπογράμμισε «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε για κανένα λόγο, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή».


Διευκρινίσεις για το lockdown στην Κοζάνη


Αφού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του αυξημένου επιπέδου συναγερμού στην Κοζάνη- υψηλότατα επίπεδα νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε 14 ημέρες, συνεχή αυξητική τάση ημερήσιο κρουσμάτων, εκτεταμένη διασπορά και δεκάδες μικρές αλλά ελεγχόμενες συρροές- ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για το τοπικό lockdown που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή, που έχει αυξημένο ιικό φορτίο.


Σε ό,τι αφορά στα σχολεία στην Κοζάνη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, 4 σε εκπαιδευτικούς, 15 σε μαθητές και 1 σε λοιπό προσωπικό. «Σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας, οπότε δεν υπάρχει λόγος για εκ περιτροπής μαθημάτων στα σχολεία», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τα μέτρα που είναι σε ισχύ έως τις 29 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ότι αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης.

Ανοιχτά παραμένουν: πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ, φαρμακεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 474). Επίσης ανοιχτά παραμένουν τα καθαριστήρια και τα pet shop.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, ή εκείνους που ζουν εκεί και εργάζονται εκτός της περιοχής, θα μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση εργοδότη και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον ιδιωτικό τομέα και με βεβαίωση της υπηρεσίας τους για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών- παραγωγών λαϊκών αγορών από και προς την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό επιτρέπονται για λόγους υγείας, σπουδών ή σε περίπτωση που πρόκειται για μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Όσοι βρίσκονται στην Κοζάνη και διαμένουν αλλού, μπορούν να επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους. Τέλος, απαγορεύονται οι μετακινήσεις για γάμο, βάπτιση, κηδεία ή μνημόσυνο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και την κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM