Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και 5 ηγετικά στελέχη - Ισόβια στον Ρουπακιά (Live)

Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και 5 ηγετικά στελέχη - Ισόβια στον Ρουπακιά (Live) Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις ποινές για τους 57 ενόχους της Δίκης της Χρυσής Αυγής

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκαν 6 από τα 7 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης: Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος. Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκαν 10 έτη.

Υπενθυμίζεται πως η μέγιστη ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης είναι τα 15 χρόνια. 

Αναλυτικά οι ποινές για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

 

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος και 1.000 ευρώ για οπλοκατοχή
Γιάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 6 μήνες για οπλοκατοχή
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 6 μήνες για οπλοκατοχή
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή
Γιώργος Γερμενης: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη

Αναλυτικά οι πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για απλή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση:
Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος: 5 χρόνια
Μιχάλης Αρβανίτης: 5 χρόνια
Αντώνης Γρεγος: 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιοπουλος: 7 χρόνια
Ελένη Ζαρουλια: 6 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 χρόνια
Νίκος Μίχος: 5 χρόνια και 2 έτη για οπλοκατοχή
Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 χρόνια
Στάθης Μπούκουρας: 5 χρόνια και 1 έτος για οπλοκατοχή
Νίκος Κουζηλος: 7 χρόνια
Δημητρης Κουκουτσης: 6 χρόνια

Για την δολοφονία Φύσσα

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή. Ο «πυρηνάρχης» Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι υπόλοιποι συνεργοί στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την εγκληματική οργάνωση από 3 χρόνια έως 6 χρόνια κάθειρξης, με εξαίρεση τον Ρουπακιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.

Ο «πυρηνάρχης» Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, το δικαστήριο επέβαλε στους πέντε ενόχους κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 3 χρόνια φυλάκιση, με εξαίρεση τον «πυρηνάρχη» του Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, που καταδικαστηκε σε 6 χρόνια για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι τέσσερις ένοχοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών ο καθένας για κάθε μία από τις τρεις επιθέσεις.

Αναλυτικά οι ποινές για τους συνεργούς Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

- Ι. Άγγος: 7 έτη
- Α. Αναδιώτης: 6 έτη
- Γ. Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
- Ι. Καζαντζόγλου: 8 έτη
- Ε. Καλαρίτης: 7 έτη
- Ι. Β. Κομιανός: 7 έτη
- Κ. Κορκοβίλης: 7 έτη
- Α. Μιχάλαρος: 7 έτη
- Γ. Πατέλης: 8 έτη
- Γ. Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
- Γ. Σταμπέλος: 7 έτη
- Λ. Τσαλίκης: 7 έτη
- Αθ. Τσορβάς: 7 έτη
- Ν. Τσορβάς: 7 έτη
- Χρυσαφίτης: 6 έτη

Οι ποινές για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών:
Αγριογιάννης Δημήτρης: 6 έτη
Ευγενικός Μάρκος: 6 έτη
Μαρίας Θωμάς: 6 έτη
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος: 6 έτη
Πανταζής Αναστάσιος: 8 έτη

Ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Καστρινός Ιωάννης: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Πανταζής Αναστάσιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Χατζηδάκης Χρήστος Αντώνιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις

Τι θα επακολουθήσει

 

Η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τις ποινές για κάθε αδίκημα ξεχωριστά. Η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς οι περισσότεροι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν ποινές για πολλαπλά αδικήματα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τον λόγο θα λάβει και πάλι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, για να αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών.

Στη συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης που αναμένεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές μέχρι την έφεση. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων, το δικαστήριο θα εξετάσει το κατά πόσο οι καταδικασθέντες δικαιούνται ή όχι αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. 

Νομικοί εκτιμούν πως η ανακοίνωση για την αναστέλλουσα δύναμη θα γίνει σε νέα συνεδρίαση, πιθανότατα την Πέμπτη.

Έξω από το Εφετείο, σε εξέλιξη ήταν νωρίτερα αντιφασιστική συγκέντρωση και το πλήθος περίμενε από ώρα την ανακοίνωση των ποινών. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία «Δεν είναι αθώοι».

Χθες η εισαγγελέας είχε προτείνει ποινές που προσέγγιζαν το ανώτατο διάστημα κάθειρξης που προβλέπει ο νόμος. Αναλυτικά είχε προτείνει:

 

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η κα Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ζήτησε κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη, Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό).

 

Για την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η κα Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη Άγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη ( δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη, δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», ο πυρηνάρχης Ιεράπετρας, ζήτησε κάθειρξη 7 ετών. Τέλος για έναν, που κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και έχει ελαφρυντικό ζήτησε 5 έτη.

Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.

Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα είχε ζητήσει ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM