Απεργία την Πρωτομαγιά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι θα συμβεί με τον Γιάννη Λαγό - Επιστολή αποκλεισμού του από την Ευρωβουλή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι θα συμβεί με τον Γιάννη Λαγό - Επιστολή αποκλεισμού του από την Ευρωβουλή Facebook Twitter
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι θα συμβεί με Γ. Λαγό - Επιστολή αποκλεισμού του από την Ευρωβουλή (Eurokinissi)
0

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απέστειλαν Έλληνες Ευρωβουλευτές ενημερώνοντας για την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής και ζητώντας τον αποκλεισμό του Γιάννη Λαγού.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε σχετική επιστολή προς όλο το κοινοβουλευτικό σώμα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και προς τους Προέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί.

«Πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα όλα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου για την ιστορική αυτή απόφαση, καθώς αφορά και τον Γιάννη Λαγό εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τη "Χρυσή Αυγή" ο οποίος θεωρείται σύμφωνα με το δικαστήριο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης.

»Ζητώ να διαμορφωθεί ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο εναντίον αυτής της εγκληματικής βίας και είμαι βέβαιος ότι το ευρωκοινοβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Ανάλογη κίνηση και από τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που απέστειλε επιστολή, όπου αναφέρει πως «Σήμερα το πρωί, έπειτα από μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, υπεύθυνη για δολοφονίες και για επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς της αντιπάλους.

»Σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν κοινοβουλευτική ασυλία και να προστατευτούν από τη δικαιοσύνη, μέλη της οργάνωσης αυτής κατέβηκαν στις ευρωεκλογές όπου δυστυχώς εξέλεξαν δύο Ευρωβουλευτές.

»Ένας από αυτούς, ο Ιωάννης Λαγός, είναι μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς συμμετείχε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγή, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν.

»Θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σας καλώ να εκκινήσετε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του εν λόγω Ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης.

»Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Ανδρουλάκης στις Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

Διάβημα και από το ΚΚΕ

 

Η ευρωβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κάλεσε και αυτή με τη σειρά της τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να κινήσει άμεσα διαδικασίες ώστε να αποκλειστεί από τις εργασίες ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός αλλά και συνολικά η Χρυσή Αυγή.

«Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή», καταλήγει η τοποθέτηση των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ οι οποίοι ζητούν τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης από την Ευρωβουλή μέσω του αποκλεισμού των Λαγού και Κωνσταντίνου που είχαν εκλεγεί στο ψηφοδέλτιό της.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε σήμερα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της ως ένοχη για την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

»Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο ναζιστής ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που εκλέχτηκε στις ευρωεκλογές του 2019 με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

»Μετά και την εξέλιξη αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο.

»Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή.»

Οι διαδικασίες για τον Λαγό

Ωστόσο, λόγω της μοναδικής ανάλογης περίπτωσης, στο καταστατικό του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχει κάποια σχετική οδηγία που να αφορά σε καταδίκη μέλους του Ευρωκοινοβουλίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ευρωκοινοβούλιο θα δράσει αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες του κράτους μέλους, εν προκειμένω οι ενέργειες της Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Αρχικά πρέπει να ολοκληρώσει το δικαστήριο τη διαδικασία επιμέτρησης των ποινών, να τις ανακοινώσει και στη συνέχεια η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τις αποφάσεις και να υποβάλλει το σχετικό αίτημα.

Από ό,τι γνωρίζω- επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο Sputnik-  δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, να έχει καταδικαστεί κάποιος ευρωβουλευτής ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης.

«Η συνέχεια εξαρτάται από το κράτος μέλος της ΕΕ, (εν προκειμένω η Ελλάδα) που θα ζητήσει πράξεις από το Ευρωκοινοβούλιο με βάση τη δικαστική απόφαση. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το αν η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ ή ανασταλτικό χαρακτήρα.

»Επίσης παραμένει ανοιχτό το τι θα γίνει σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα του καταδικασθέντος».


»Να θεωρηθεί πάντως δεδομένο ότι υπάρχει μια συντριπτικότατη πλειοψηφία εντός του Ευρωκοινοβουλίου που έχει αντιφασιστικό-αντιναζιστικό χαρακτήρα και μια στάση σεβασμού υπέρ της δημοκρατίας και της νομιμότητας» καταλήγει.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ