Η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική δεν έχει τέλος και τα σενάρια για επικείμενο lockdown στην Αθήνα ενισχύονται.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά στοιχεία θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αθήνας, Νικόλαος Σύψας, τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφουν την επιδείνωση της κατάστασης.

 

Τα στοιχεία 

 

Το πρώτο στοιχείο, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται σε πάνω από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να έχει την πρωτιά. Σήμερα καταγράφηκαν 358 κρούσματα στη χώρα εκ των οποίων τα 194 στο λεκανοπέδιο.

 

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Από την αρχή του μήνα μέχρι και σήμερα οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί: Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73. Ανάλογος αριθμός είχε καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο με αριθμό -ρεκόρ τότε τους 93 διασωληνωμένους της 5ης Απριλίου.

 

Σχετικά με τους θανάτους, μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν αναφερθεί 91 θάνατοι και η μοιραία λίστα θα συνεχίσει να μακραίνει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μάλιστα, αναμένεται ο Σεπτέμβριος να καταρρίψει την αρνητική «πρωτιά» του περασμένου Απριλίου που είχαν καταγραφεί 91 θάνατοι.

 

Καθοριστικά είναι και τα στοιχεία των ειδικών για τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πάνω από 615 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 184 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) κα.

 

Την εικόνα για τον επιπολασμό της νόσου του κορωνοϊού δείχνουν και τα στοιχεία για το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά, σύμφωνα με τον κ. Σύψα. Τέλος, ο δείκτης R0 για τον οποίο ο ειδικός είπε ότι στην Αττική είναι «λίγο πάνω-λίγο κάτω» από το 1 με «ανοδική τάση». Υπενθυμίζεται ότι στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών είναι ο δείκτης μετάδοσης να σταθεροποιηθεί κάτω από το 1.

 

Πριν από 23 ημέρες στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού βρίσκονταν 346 ασθενείς, σχεδόν οι μισοί. Το τελευταίο στοιχείο: στη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Έτσι, την 1η του τρέχοντος μήνας είχαν γίνει 36 εισαγωγές, το τελευταίο 24ωρο έγιναν σχεδόν οι διπλάσιες, 63.

 

Η «έκρηξη» στις ΜΕΘ

 

 

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.

 

Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr