Πέντε άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμό στην Μόρια, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός από την Λέσβο, οι εμπρηστές της Μόριας ταυτοποιήθηκαν και έγιναν συλλήψεις. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη πέντε άτομα έχουν συλληφθεί ενώ ένας ακόμα έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται από τις αρχές. 

 

Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης έφτασαν στα ίχνη των φερόμενων δραστών. «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός.

 

«Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι [...] Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι, έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής» πρόσθεσε αφήνοντας σαφείς αιχμές: «Ενα είναι βέβαιο. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

 

Η πυρκαγιά άφησε άστεγους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε μία φάση που είχαν επιβληθεί έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον καταυλισμό, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Όταν έγινε γνωστό πως τριάντα πέντε άτομα είχαν διαγνωστεί θετικά, ξέσπασαν συγκρούσεις. 

 

Πηγές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική ανέφεραν τότε πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν ξεσπάσει πολλές εστίες φωτιάς και από την πρώτη στιγμή θεωρείτο βέβαιο το σενάριο του εμπρησμού. 

 

Η φωτιά της περασμένης Τρίτης, ξέσπασε στον απόηχο επεισοδίων, μετά την απόφαση για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Μεγάλο μέρος του ΚΥΤ κάηκε μέσα στη νύχτα ενώ αργά το βράδυ της Τετάρτης μια δεύτερη πυρκαγιά διεύρυνε την ακτίνα καταστροφής.