Στρατός: Επιστροφή στη 12μηνη θητεία - Σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18

Στρατός: Επιστροφή στη 12μηνη θητεία - Σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18 Facebook Twitter
Στρατός: Επιστροφή στη 12μηνη θητεία - Τι ισχύει για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 (Eurokinissi)
0

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική στράτευση στα 18 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν υφίσταται θέμα αύξησης της θητείας πέραν του 12μήνου.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Επισήμανε δε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

«Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι η πρώτη αλλαγή που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Προς το παρόν, η στρατιωτική θητεία είναι στους 9 μήνες στον στρατό ξηράς, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, με μία τέτοια αλλαγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς, προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη δυνατή επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά.

Η σχετική επεξεργασία είναι σε εξέλιξη από τα αρμόδια Επιτελεία ενώ αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, η στράτευση στα 18 «δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για ένα χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ