Η Ελλάδα θέτει αύριο στο ΝΑΤΟ τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

Η Ελλάδα θέτει αύριο στο ΝΑΤΟ τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Ελλάδα θα θέσει αύριο, Τετάρτη, στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αύριο συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα γίνει πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων, της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το έγγραφο με τις προτάσεις της γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η Αθήνα θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν θα είναι έτοιμα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Για την ελληνική πλευρά, αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Συζητήσεις» την Πέμπτη, λέει η Τουρκία

Νωρίτερα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο, στο ΝΑΤΟ, αναβλήθηκαν για την Πέμπτη. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε εκ νέου την Αθήνα ότι δεν θέλει διάλογο.

«Λέγοντας "όχι" σε κάθε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι δεν επιδιώκει τον διπλωματικό διάλογο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και προκάλεσε την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να εξηγήσει τη στάση της, αν έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της.

«Αν η Ελλάδα είναι σίγουρη και έχει το θάρρος, ας καθίσει στο τραπέζι για να πει ότι έχει δίκιο ενώπιον όλων. Τότε, βέβαια, έχουμε κι εμείς πολλά να πούμε», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Έχουν χάσει έδαφος τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), όπως έχουν χάσει και την ψυχολογική υπεροχή. Η Ελλάδα έχει γίνει πιο επιθετική. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής και οι χώρες της ΕΕ το έχουν βαρεθεί αυτό, γιατί τους κρατά όμηρο».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM