«Συστάσεις» της Εκκλησίας για χρήση μάσκας από τους πιστούς- Αλλά όχι κατ΄ εντολήν

«Συστάσεις» της Εκκλησίας για χρήση μάσκας από τους πιστούς- Αλλά όχι κατ΄ εντολήν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συστάσεις για χρήση μάσκας από τους πιστούς στους ναούς έχουν γίνει από την Εκκλησία της Ελλάδας, σύμφωνα με κύκλους της Ιεράς Συνόδου.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους χώρους, αλλά σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλήφθηκαν οι εκκλησίες. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο «και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις εκκλησίες, όπως κάνει εκ των υστέρων σε μια σειρά από χώρους μαζικής συνάθροισης;».

Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έκαναν γνωστό ότι υπάρχει σύσταση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος -όχι κατ' εντολήν- στους υπευθύνους των ιερών ναών οι πιστοί να εισέρχονται στις εκκλησίες φορώντας μάσκα, να κάνουν χρήση αντισηπτικών και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Νωρίτερα, η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι εστάλη εγκύκλιος προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, ενόψει των μεγάλων γιορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές ακολουθίες.

Με αυτή την εγκύκλιο «έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει: Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας».

Πάντως, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος- εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς- τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.

«Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις», έγραψε ο κ. Μόσιαλος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ