Για τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας ενάντια του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, εξέδωσε ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. 

 

Στη ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πολυάριθμες ομάδες ατόμων, οι οποίες δεν συμμετείχαν στον κύριο όγκο της πορείας, που προκάλεσαν επεισόδια και επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις βομβών μολότοφ, πετρών κ.α. αντικειμένων καθώς και με ξύλα, κοντάρια και σίδερα που κρατούσαν» και για «σφοδρές επιθέσεις από εκατοντάδες άτομα» κατά αστυνομικών. 

 

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων» από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και «απώθηση των επιτιθέμενων βάσει σχεδίου με στοχευμένες κινήσεις επιχειρησιακής τακτικής». 

 

Συλλήψεις

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, «για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων» συνελήφθησαν εννέα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελία.

 

Στην κατοχή συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, κ.λπ. καθώς και σακίδιο με βαριοπούλα, αντιασφυξιογόνα μάσκα, καπέλο, μάσκα fullface και γάντια.

 

Μετά το πέρας της πορείας συνελήφθη άλλο ένα άτομο καθώς έφερε ξύλινο κοντάρι και σακίδιο με αναδιπλούμενο μαχαίρι στρατιωτικού-κυνηγετικού τύπου.

 

Κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των επεισοδίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας:

 

  • σακίδιο με τρεις ακέραιες βόμβες μολότοφ, ναυτική φωτοβολίδα χειρός, γάντια και κινητό τηλέφωνο,
  • σακίδιο με εννέα ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακίδιο με δύο ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακούλα με τέσσερις βόμβες μολότοφ,
  • πέντε ακέραιες βόμβες μολότοφ και
  • δύο βαριοπούλες.


Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», ο οποίος δέχτηκε εξ επαφής βόμβα μολότοφ στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το υπηρεσιακό του κράνος και να υποστεί εγκαύματα και θραύση δύο οδόντων.

 

 

«Τυφλή βία»

 

Από την άλλη, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «τυφλή βία» από την κυβέρνηση στη μαική διαδήλωση, επικαλούμενη τις επιθέσεις των ΜΑΤ με κρότου λάμψης και δακρυγόνα, αλλά και επιθέσεις ομάδων Δέλτα κατά διαδηλωτών. 

 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «χτύπησαν αδιακρίτως κόσμο στο ψαχνό και διέλυσαν βίαια όλα τα μπλοκ. Ομάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν σε κλειστούς χώρους. Περί τα 40 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εγκλωβισμένα για περισσότερη από μισή ώρα, μεταξύ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χτυπήθηκε απευθείας με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της». 

 

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα πως «η νέα γενιά που μαζικά συγκεντρώθηκε απέναντι στο χουντικής κοπής νομοσχέδιο, αλλά και μεγαλύτερος κόσμος, οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς, αντιμετωπίστηκαν σαν πρόβατα προς σφαγή» ζητώντας την παραίτητη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που «φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για κάθε έναν τραυματισμό που προκλήθηκε άμεσα ή έμμεσα». 

 

 

Εν τω μεταξύ, στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο που καταγράφουν την εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, αλλά και το «κυνήγι» διαδηλωτών από τους αστυνομικούς της ομάδας Δράση.