Βατόπουλος: Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες -Σύψας: Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα

Βατόπουλος: Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες -Σύψας: Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το άνοιγμα των συνόρων και η άφιξη τουριστών επιφυλάσσει κινδύνους, τονίζουν οι ειδικοί, με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε πτήση από το Κατάρ, αλλά σημειώνουν ότι γίνεται προεργασία για ελαχιστοποίηση αυτού του ρίσκου.

Σε πτήση της Qatar Airlines από την Ντόχα προς την Αθήνα εντοπίστηκαν 12 θετικά δείγματα κορωνοϊού- σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στους 91 επιβάτες- με συνέπεια να αποφασιστεί η αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι σαφές ότι ανοίγοντας τα σύνορα, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει κίνδυνο», συμπλήρωσε αλλά σημείωσε: «Από την άλλη άλλη δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάνεις σώφρον που πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα».

«Έχουμε διάφορα όπλα. Πρώτον το τεστ στους εισερχόμενους, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Δεύτερο, το σύστημα πολύ στενής επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσής τους», σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διάγνωση και απομόνωση.

«Είναι σαφές ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα από τώρα, το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο που πρέπει να πάρουμε ως κοινωνία. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, με την έννοια να έρθουν να αφήσουν τα λεφτά τους. Είναι οι φοιτητές, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες. Αυτό θα φέρει έναν κίνδυνο, είναι σαφές. Θα πρέπει να στήσουμε έτσι το σύστημα επιτήρησης, διάγνωσης, αντιμετώπισης ώστε να είναι μικρός αυτός ο κίνδυνος και σε αυτό εργαζόμαστε τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι πρέπει να γίνει διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Πιστεύω ότι κάνοντας όλη την προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης, στα σύνορα κτλ., δεν θα έχουμε τέτοιου είδους πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι».

Σύψας: Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα

Αλλά και ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τόνισε πως οι ειδικοί γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι.

«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά. Είδαμε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι», δήλωσε στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού στην πτήση από το Κατάρ.

«Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιβάτες ελέγχονται και μπαίνουν σε καραντίνα. Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί από ορισμένους προορισμούς; Θα έχουμε ένα πρόβλημα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά αυτό θα σήμαινε μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Οπότε το πρώτο που κάνουμε είναι να χωρίζουμε τις χώρες προέλευσης σε ασφαλείς και μη ασφαλείς. Αυτό δημιουργεί ορισμένες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή, κάνουμε αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ