Άνοιξαν ξανά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι κρατήσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες και η εικόνα για την τουριστική κίνηση παραμένει «θολή».

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αρκετοί από τους μεγάλους ξενοδόχους δηλώνουν πως ήδη στα συστήματά τους έχουν αρκετές ενεργές κρατήσεις από αυτές που έγιναν μέχρι τις 15 Μαρτίου, με την πληρότητα όμως στο 50%. 

 

Οι tour operators

 

Το μεγαλύτερο γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο, TUI, αναφέρει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι η κινητικότητα στις ιστοσελίδες του έχει αρχίσει να αυξάνεται, με έντονο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και την Τουρκία. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και από την Der Touristik. Ωστόσο, εκτιμάται ότι όποιες νέες κρατήσεις μπουν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενδέχεται να μην επαρκέσουν για να καλύψουν τις νέες ακυρώσεις παλιότερων κρατήσεων που αναμένονται και οι οποίες υπολογίζεται πως μπορεί να κινηθούν κοντά στο 25%.

 

Tour operators όπως οι TUI, Der Touristik και FTI Group έχουν ξεκινήσει επιθετική προώθηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα αλλά και τις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλύτερο επιδημιολογικό προφίλ από την ηπειρωτική Ισπανία. 

 

Πληροφορίες θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς μία πολιτική άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας για εκείνες τις χώρες που εμφανίζουν λιγότερα από 50 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως. Η Ελλάδα βρίσκεται οριακά σε αυτή την ομάδα, αλλά επίσης το όριο των κρουσμάτων φαίνεται ακόμα να μην έχει οριστικοποιηθεί από τις γερμανικές αρχές.

 

Οι παραπάνω αναφορές για τη Γερμανία γίνονται επειδή η συγκεκριμένη αγορά είναι η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς πέρυσι έστειλε 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι δαπάνησαν εντός ελληνικών συνόρων 3 δισ. ευρώ ή το 17% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας.