Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας, φοιτητή του ΕΚΠΑ, Βασίλη Δημάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεωφόρο Κατεχάκη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers.

Ο Βασίλης Δημάκης που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας. «Σήμερα 23/05/2020 διανύω την 29η ημέρα καραντίνας, 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί μου όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε, η θλιβερή Σοφία Νικολάου», έγραψε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Δημάκης. «Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία (...) ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός για τ' αυτονόητο», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο κρατούμενος φοιτητής επιδιώκει την επιστροφή στο κελί του στη Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, από το οποίο απομακρύνθηκε λόγω αποσυμφόρησης των φυλακών για την προστασία από τον κορωνοϊό, μεταφερόμενος αρχικά στις φυλακές Γρεβενών και στη συνέχεια στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, να χάσει την πρόσβαση σε βιβλία και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο για την εξ αποστάσεως συνέχιση των σπουδών του.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη, πραγματοποίησαν μέλη της πρωτοβουλίας "support art workers", το απόγευμα της Δευτέρας, στην Καμάρα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του κρατούμενου φοιτητή.

Διεθνής Αμνηστία:Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες

 

«Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή» ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό», υπογραμμίζει. 


«Παράλληλα», αναφέρει «υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κοροναϊό. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης».

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση Δημάκη έχουν τοποθετηθεί και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νικολάου: Κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση 

Για κακοπροαίρετη κριτική προκειμένου «να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους» κάνει λόγο η η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ