Μόνο εμείς μπορούμε να αφορίσουμε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος ακυρώνοντας επί της ουσίας την κίνηση του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, να αφορίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως και τον Νίκο Χαρδαλιά.

 

Σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρει «Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

»Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ' του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α' 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: ... θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

 

»Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη»

 

Το πρώι, ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος πραγματοποίησε την «απειλή» του για αφορισμό της υπουργού Παιδείας , στην περίπτωση που εκείνη δεν αναιρούσε μέχρι σήμερα τα όσα είχε υποστηρίξει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί συσχετισμού του σάλιου με τη μετάδοση του κορωνοϊού. 

 

Μάλιστα ο πρώην μητροπολίτης  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος αφόρισε μαζί με την Νίκη Κεραμέως και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

 

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, ο Αμβρόσιος διάβασε τον «μεγάλο» αφορισμό μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, και αρκετοί από τους εκκλησιαζόμενους αποχώρησαν σε εκείνο το σημείο αυτό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr