Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα Facebook Twitter
Επτά στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό ανήκει στην ηλικιακή γκάμα των 18-64 ετών (Eurokinissi)
0

Την εικόνα που παρουσιάζει η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ειδικό λοιμωξιολόγο Σωτήση Τσιόδρα «Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά».

Χαρακτηριστικά παράθεσε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, τα αντίστοιχα στοιχεία που καταγράφει η Γαλλία με νοσηλεία αλλά και διασωλήνωση σε αρκετές περιπτώσεις κρουσμάτων νεαρής ηλικίας.

Αντίθετα, άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα, με τα περισσότερα κρούσματα να συγκεντρώνουν άλλες κατηγορίες ηλικιών.

Από 18-64, 7 στους 10 οι ασθενείς

 

Το 75% των ασθενών βρίσκονται μεταξύ των 18-64 χρόνων στην Ελλάδα αλλά τα κρούσματα αυτά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Μόλις το 20% ανήκει στην ηλικιακή γκάμα άνω των 65 χρόνων.

Ο κορωνοϊός μπορεί να αποβεί σε ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 μοιραίος, όπως έχει αποδειχθεί και στα ελληνικά δεδομένα. Οι 20 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη.

Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 191 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία (25,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων) εκ των οποίων τα 59 (ποσοστό 30,9%) διασωληνώθηκαν.

Από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα η πλειοψηφία είναι άνδρες. Από τους 45 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα.

Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη ενώ από εκείνους που νοσηλεύονται το 33,6% είναι διασωληνωμένοι και 32 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

«Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ