Άσθμα και κορωνοϊός: Οι συμβουλές των γιατρών εν μέσω πανδημίας

Άσθμα και κορωνοϊός: Οι συμβουλές των γιατρών εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η πανδημία κορωνοϊού SARS-CoV-2 δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Όπως αναφέρουν επιστήμονες των ομάδων βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: «Οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Σημειώνουν ότι εάν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. «Ο κορωνοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας» προσθέτουν.

Για τους ασθενείς με άσθμα

Για τους ασθενείς με άσθμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά» τονίζουν.

Όπως προσθέτουν, για «τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής». Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο».

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον, να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν, να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πτυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες τονίζουν: αποφεύγουμε συγχρωτισμό - άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ