Μεταναστευτικό: Γενική απεργία στα νησιά σήμερα -Συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο, Σάμο

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία στα νησιά σήμερα -Συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο, Σάμο Facebook Twitter
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα νησιά για τις νέες κλειστές δομές (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
2

Γενική απεργία έχουν κηρύξει σήμερα σε όλα τα νησιά η περιφέρεια και οι δήμοι Βορείου Αιγαίου, μετά τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν καθώς οι νησιώτες αντιδρούν στις νέες κλειστές δομές για το μεταναστευτικό.

Οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς συμμετέχουν στη γενική απεργία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στη Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς στις 11:00), τη Χίο (πλατεία Βουνακίου στις 11:00) και τη Σάμο (πλατεία Πυθαγόρα στις 12:30).

Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Από τα ξημερώματα της Τρίτης αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν επεισόδια τόσο στη Χίο όσο και τη Λέσβο, όπου έφτασαν συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών δομών και πρόσφυγες και μετανάστες.

Το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δύο άκρα του δρόμου που οδηγούν στην έκταση Καβακλή που έχει επιτάξει η κυβέρνηση στη Λέσβο, για τη νέα κλειστή δομή. Επεισόδια έγιναν και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί για τη νέα κλειστή δομή στο νησί, ενώ έγινε πορεία που κατέληξε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

«Μπλόκο» στη Σάμο

Στη Σάμο, αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού».

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου και ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο «μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι κρίμα το πως κρεμάμε τους συμπολίτες μας και πως δεχόμαστε να κατστρέψουμε τα νησιά μας και η απάντηση στις διαμαρτυρίες? ΞΥΛΟ και ΜΑΤ
Εφόσον οι Ευρωπαικές χώρες δεν δέχονται να πάρουν 20.000 μετανάστες και περίπου 100.000 το χρόνο, τι προτείνετε; Προτιμάτε να γίνεται η καταγραφή, κράτηση και ταυτοποίηση σε ακατοίκητα νησιά όπως γίνεται στην Αυστραλία;