Η «κινηματογραφική» επιχείρηση για τον εντοπισμό 1,2 τόνων κοκαΐνης στον Αστακό ήταν αποτέλεσμα μιας πολυετούς και επικίνδυνης αποστολής, με πρωταγωνιστές δύο μυστικούς αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. 

 

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, οι undercover αξιωματικοί είχαν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μελών και να διεισδύσουν στην μαφιόζικη οργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν πάνω στο ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε το τεράστιο φορτίο ναρκωτικών από την Καραϊβική στον Αστακό, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

 

Για δύο ολόκληρα χρόνια οι αστυνομικοί κατέγραφαν τις κινήσεις του καρτέλ και ενημέρωναν διακριτικά αλλά και με προσωπικό κίνδυνο τις Αρχές.  Αρχηγός του κυκλώματος ήταν ένας εγκληματίας από την Αλβανία με το ψευδώνυμο «Ντόκτορ», ενώ συνεργοί του και επιχειρησιακοί βραχίονες ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα. Είχε συνδέσμους στην Αφρική και στην Ισπανία.

 

Οι αστυνομικοί με τα ψεύτικα ονόματα «Στράτος Τριάντης» και « Κυριάκος Στρατιάς», κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην οργάνωση. Από τις πληροφορίες που έστελναν στους αξιωματικούς της Ασφάλειας αποτυπώνεται η δράση της οργάνωσης με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Βaracuda 7», ελληνικής σημαίας.

 

Στις 9 Νοεμβρίου του 2018, το Baracuda 7 αποπλέει από τον Άλιμο για το μακρύ και παράνομο ταξίδι της μεταφοράς ναρκωτικών. Στο κατάστρωμα βρίσκεται ο μυστικός αστυνομικός « Σταύρος Τριάντης» και ένας διακινητής από την Αλβανία, ονόματι Αρμπέν, κάτοικος Ισπανίας. Ο Αρμπέν είχε συνεχή συνεχή επικοινωνία με την οργάνωση, μέσω μιας ειδικής συσκευής κρυπτογραφημενης επικοινωνίας, μέσω τις οποίες έπαιρνε οδηγίες, όπως αναφέρει η έκθεση. 

 

Το καρτέλ κοκαΐνης έστειλε το σκάφος 15 μήνες νωρίτερα, σκοπεύοντας να μεταφέρει τα ναρκωτικά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας στις αρχές του 2020. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 το ιστιοπλοϊκό σκάφος κατέφθασε στο λιμάνι της Τενερίφης με τους προαναφερόμενους οι οποίοι και κατέλυσαν κατά την παραμονή τους εντός του σκάφους.

 

Στο επόμενο δελτίο πληροφοριών αναφέρεται: «Πρωινές ωρες της 13/12/2018 δύο Αλβανοί μετέβησαν στο ιστιοπλοϊκό για να συναντήσουν το πλήρωμα ενώ ήταν και άλλα άτομα στη συνάντηση. Στη συνέχεια, και ενώ αντελήφθησαν την παρουσία των Ισπανών αστυνομικών που τους επιτηρούσαν, συμφωνήθηκε να μην παρθεί καμιά απόφαση περί της πραγματοποίησης ή μη του ταξιδιού. Την επόμενη μέρα ο ένας από τους δύο αρχηγούς έφυγε αεροπορικώς απο Τενερίφη για Βαρκελώνη.

 

»Προηγουμένως το σκάφος είχε επιθεωρηθεί ενδελεχώς για τυχόν ύπαρξη συσκευών εντοπισμού. Ο απόπλους του χρηματοδοτήθηκε από το εγκληματικό δίκτυο ωστόσο η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της μεταφοράς των ναρκωτικών συμφωνήθηκε να παρθεί μόνο εφόσον τα μέλη της εγκληματικής οργανώσεως βεβαιωθούν, μετά την άφιξη του σκάφους στην Καραϊβική, ότι δεν επιτηρούνται από τις διωκτικές αρχές και δεν είναι σε γνώση η δράση τους. Για το λογο αυτό, το σκάφος κατ' απαίτηση των μελών της οργάνωσης, κατά την παραμονή του στην Καραϊβική θα άλλαζε συνεχώς σημείο, ώστε να εξακριβωθεί αν παρατηρείται από τις αρχές».

 

Όπως αποκαλύφθηκε, η συμμορία των κακοποιών είχε προετοιμαστεί άλλες δύο φορές για μεταφορά ναρκωτικών, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο αστυνομικός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του φορτίου αναφέρει πως η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2018 με σκάφος που είχε εντοπιστεί στην Μαρίνα Αλίμου.

 

Στην κατάθεση που έδωσε ο αξιωματικός που συντόνιζε τις έρευνες, έχοντας στα χέρια του τις πληροφορίες των μυστικών αστυνομικών, αναφέρει: «Περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2019, το σκάφος έφθασε στη Μαρτινίκα Καραϊβικής, με το πλήρωμα να αναμένει περαιτέρω οδηγίες. Έκτοτε υπήρχε μια στασιμότητα από πλευράς εγκληματικής οργάνωσης λόγω και της συνεχούς αλλαγής των πλάνων για τον τρόπο και το σημείο φόρτωσης με κοκαΐνη».

 

Οι μήνες περνούσαν και τελικά, καθ' υπόδειξη του κυκλώματος ο «Στρατιάς» ανέβηκε στο σκάφος για να μεταφέρει το φορτίο στην Πρέβεζα. Στην επιχείρηση στον Αστακό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη, βάρους 1,181 τόνων, το χρηματικό ποσό των 233.150€, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, περίστροφο 38mm, τρία πιστόλια με ισάριθμους γεμιστήρες, πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με μία γεμιστήρα, 92 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, σπρέι πιπεριού, πέντε ΙΧ αυτοκίνητα και 19 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.  Κατασχέθηκαν επίσης πλήθος νάιλον συσκευασιών και ιδιόχειρες σημειώσεις. 

 

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί (Αλβανοί και αραβόφωνοι), οι οποίοι θεωρούνται μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα. Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Αλβανία, ταυτοποιήθηκαν και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκαν οι διακριτοί τους ρόλοι.