Δολοφονία στη Βάρη: Στο μικροσκόπιο των Αρχών η σύλληψη δύο Κροατών και ενός Σέρβου στη Γλύφάδα

Δολοφονία στη Βάρη: Στο μικροσκόπιο των Αρχών η σύλληψη δύο Κροατών και ενός Σέρβου στη Γλύφάδα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Η υπόθεση σύλληψης δύο Κροατών και ενός Σέρβου νωρίτερα τον Ιανουάριο στη Γλυφάδα, επανήλθε τις στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο διασύνδεσης με τη δολοφονική επίθεση στη Βάρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου σε νυχτερινό κέντρο της Γλυφάδας όπου έπειτα από διαπληκτισμό με θαμώνες και υπαλλήλους, οι τρεις άνδρες έφυγαν. Ωστόσο, λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» τη στιγμή της σύλληψής του, ο ένας από τους υπόπτους είχε στην κατοχή του ένα όπλο με σβησμένο τον σειριακό αριθμό, ενώ ο δεύτερος πιθανολογείται ότι πρόλαβε να πετάξει το δικό του. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, οι τρεις συλληφθέντες βρίσκονταν στην Ελλάδα με πλαστά στοιχεία και έμεναν σε σπίτια που είχαν μισθώσει μέσω Airbnb. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όλοι ήταν Σέρβοι. Η υπόθεση επανήλθε στην επιφάνεια και επανεξετάζεται από τα στελέχη της Ασφάλειας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζεται με τη δολοφονική επίθεση στη Βάρη.

Η διπλή δολοφονία των 43χρονων Μαυροβούνιων Ιγκορ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβιτς έγινε λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. της Κυριακής σε ταβέρνα της Βάρης. Οι τέσσερις δράστες μπήκαν στην ταβέρνα έχοντας μερικώς καλυμμένα τα πρόσωπά τους με τους δύο απ' αυτούς να πλησιάζουν το τραπέζι των δύο Μαυροβούνιων πυροβολώντας τους σχεδόν εξ επαφής. Από τη σκηνή του εγκλήματος οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών περισυνέλεξαν 22 κάλυκες από όπλα διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Τα θύματα έφεραν τραύματα από βολίδες στο κεφάλι, στοιχείο που παραπέμπει ευθέως σε εκτέλεση συμβολαίου θανάτου από πληρωμένους δολοφόνους. Σημειώνεται ότι το συμβάν εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών των θυμάτων. Επιπλέον, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε η σύζυγος το ενός εκ των θυμάτων η οποία μεταφέρθηκε εκτός κινδύνου στο Ασκληπιείο Βούλας. Στο εσωτερικό της ταβέρνας υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης ήταν εκτός λειτουργίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες διέφυγαν με σκουρόχρωμο τζιπ μέσω της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, με κατεύθυνση προς Κορωπί. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι της ταβέρνας κατέθεσαν ότι οι δύο άνδρες ήταν θαμώνες της ταβέρνας, εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς και ότι έκαναν μεγάλους λογαριασμούς. Τα θύματα είχαν μεταβεί στην ταβέρνα με ταξί και επομένως μέχρι χθες οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν εάν χρησιμοποιούσαν δικά τους Ι.Χ. για τις μετακινήσεις τους. Οι σύζυγοι των δύο θυμάτων είχαν έρθει μαζί με τα παιδιά τους στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να περάσουν με τους συζύγους τους τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Απέφυγαν να υποδείξουν το σπίτι ή τα σπίτια όπου έμεναν, απαντώντας στις ερωτήσεις των αστυνομικών με τη φράση «δεν θυμάμαι». Εκτιμάται ότι οι διώκτες των Σταμάτοβιτς και Ντέντοβιτς κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη τους ακολουθώντας τις κινήσεις των συζύγων τους.

Μέχρι και τη Δευτέρα, καμία από τις υπηρεσίες της Ασφάλειας δεν είχε καταχωρισμένα στο αρχείο της από παλαιότερες έρευνες τα στοιχεία των θυμάτων. Ωστόσο, αμέσως μετά τη διπλή δολοφονία βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Αρχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δράση των δύο ανδρών.


Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εις βάρος των Στεφάν Σταμάτοβιτς και Ιγκόρ Ντέντοβιτς εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης της Interpol Μαυροβουνίου. Το ένταλμα εις βάρος του Ντέντοβιτς αφορούσε τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς και της παράβασης του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών. Αντίστοιχα, το ένταλμα εις βάρος του δευτέρου αφορούσε το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της Σερβίας συνδέουν τους δύο Μαυροβούνιους με την εγκληματική οργάνωση «Σκάλιαρι», που έχει την έδρα της στην πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου και δραστηριοποιείται στην εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Αποδίδουν, δε, τη δολοφονία των δύο στον πόλεμο με την αντίπαλη συμμορία «Καβάτσκι», που επίσης έχει σημείο αναφοράς την πόλη Κότορ. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια μάλιστα συγκροτούσαν μια ενιαία εγκληματική ομάδα. Το 2014, ωστόσο, μετά την «εξαφάνιση» 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο ομάδες, που πήραν τα ονόματά τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ. Μέχρι σήμερα μαίνεται «εμφύλιος» πόλεμος μεταξύ των δύο, που αριθμεί πάνω από 20 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα ΚRIK της Σερβίας, τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ προφανώς βρισκόταν στην Ελλάδα, ο Σταμάτοβιτς καταδικάστηκε ερήμην από το ανώτατο δικαστήριο της Ποντγκόριτσα σε 12 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μέλη της είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν μέλος της αντίπαλης συμμορίας τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητό του. Η βόμβα είχε εντοπιστεί από την αστυνομία πριν εκραγεί.

Ο Ντέντοβιτς, αντίστοιχα, φέρεται να ηγείτο της ομάδας «Σκάλιαρι» και το 2016 να είχε μαζί με συνεργούς του αποπειραθεί να δολοφονήσει δύο μέλη της αντίπαλης ομάδας. Το περιστατικό είχε γίνει σε υπαίθριο πάρκινγκ στη συνοικία Ρακίτε του Κότορ και οι δράστες, αφού είχαν φράξει τον δρόμο στο Ι.Χ. των παρ' ολίγον θυμάτων τους, είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους με αυτόματο τύπου Scorpion. Είχαν καταφέρει να γλιτώσουν βρίσκοντας καταφύγιο σε κοντινό αρτοποιείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επισήμανε ότι πρόκειται για Μαυροβούνιους και όχι για Σέρβους και τόνισε ότι το συμβάν αναδεικνύει τη σημασία της απαγόρευσης εισόδου στη Σερβία που επιβλήθηκε σε κάποια άτομα από τον χώρο του κοινού εγκλήματος, ιδιαίτερα από την περιοχή του Μαυροβουνίου». «Η αιματοχυσία που έλαβε χώρα χθες βράδυ στην Αθήνα θα είχε συμβεί στο Βελιγράδι εάν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα», τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM