Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το σχέδιο για την αναγέννησή του - Τι αλλάζει στο κέντρο της Αθήνας

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το σχέδιο για την αναγέννησή του - Τι αλλάζει στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Τι ανέφερε η υπουργός πολιτισμού για το σχέδιο αναγέννησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - EUROKINISSI
0

«Στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του μπαίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο 2020», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΜ την Τρίτη.

Όπως είπε η κ. Μενδώνη, «Το 2020 θα είναι η χρονιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γιατί πλέον θα αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του».

Όπως τόνισε η υπουργός, «στόχος είναι, όχι μόνον η μεγάλη επέκταση εν υπογείω του Μουσείου, που θα επιτρέψει να εκτεθούν οι πολύτιμες συλλογές του με τρόπο άριστο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά να του δώσει ανάσα με τη διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και με τη συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το σχέδιο για την αναγέννησή του - Τι αλλάζει στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Η κα. Μενδώνη εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα σημάνει την αναγέννηση και του κέντρου της Αθήνας, επικαλούμενη την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ή στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως. «Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη».

Η κα. Μενδώνη αναφέρθηκε και στις προγραμματισμένες για το 2020 εκθέσεις. «Θα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε την πρώτη στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Είναι αφιερωμένη στο 1821. Θα σηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις για το 1821. Αργότερα, το φθινόπωρο, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών. Είναι δραστηριότητες με τις οποίες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποδεικνύει, εδώ και πολλά χρόνια, ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απολογισμός 

Αναφερόμενη στον απολογισμό της περιόδου 2015-2019, η Διευθύντρια του ΕΑΜ Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, σημείωσε ότι κατά το 2019 ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τους 600.000 (608.876) εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 2,47%. «Στήσαμε γέφυρες διαλόγου και είχαμε τη χαρά να βιώσουμε τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου και μια αύξηση της τάξης του 27,71% στον αριθμό των επισκεπτών, κατά την πενταετία 2015-2019» υπογράμμισε η κ. Λαγογιάννη.


Η Διευθύντρια του Μουσείου αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΑΜ και στις διεθνείς συνεργασίες του, όπως εκείνη με το μουσείο Getty, καθώς και με 8 μουσεία του εξωτερικού και 2 της Ελλάδας σε δέκα περιοδικές εκθέσεις, με τον προσωρινό δανεισμό 676 αρχαίων έργων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ