Συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής με την αγόρευση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Κώστα Σκαρμέα, για την υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων.

 

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ωστόσο, εκκενώθηκε το Εφετείο Αθηνών, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα. Η αστυνομία ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να ελεγχθεί το κτήριο για την ύπαρξη ή όχι εκρηκτικού μηχανισμού, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, να ζητά την αποχώρηση όλων από την αίθουσα.

 

Συγκεκριμένα άγνωστος τηλεφώνησε στις 08:50 στα γραφεία του zougla.gr και ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί έξω από το Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, στο κέντρο της Αθήνας. Έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα το πρωί, αλλά η πρόεδρος έπειτα από αίτημα της αστυνομίας διέκοψε εκ νέου. Παρά την αναστάτωση, η δίκη συνεχίστηκε με την αγόρευση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Κώστα Σκαρμέα, για την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών.

 

Κατά την αγόρευσή του ο Κώστας Σκαρμέας περιέγραψε την επιχειρησιακή δομή της οργάνωσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαρκή εγκληματική δράση της, όπως έχει καταγραφεί μέσα από δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Η επιχειρησιακή δομή της Χρυσής Αυγής αποτελείται από άτομα που κάνουν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, κατέχουν παράνομα όπλα και επιτίθενται σε ομάδες-στόχους. Αυτά τα άτομα στα εσωτερικά έγγραφα της Χρυσής Αυγής λέγονται ομάδες ασφαλείας, στις μπλούζες τους είδαμε να αναγράφουν ομάδες κρούσης, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου τα χαρακτήρισαν τάγματα ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για ομάδες περιφρούρησης. Δεν έχει σημασία το όνομά τους, αλλά η εγκληματική δράση τους», είπε ο Κώστας Σκαρμέας.

 

Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις «αποδεικνύονται από πολλές φωτογραφίες και βίντεο που βρέθηκαν στα κινητά και στους υπολογιστές των κατηγορουμένων».

 

«Μόνο ο στρατός και η αστυνομία στέλνουν τέτοιες εντολές για ενδυμασία και παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Και ήρθαν εδώ οι κατηγορούμενοι και μας είπαν ότι τα παντελόνια είναι μόδα και οι μαύρες μπλούζες έδειχναν πένθος γιατί ξέρουν ότι η ενδυμασία είναι άλλη μια ταυτοποίηση ότι οι ομάδες κρούσης που κάνουν τις επιθέσεις με αυτή την ενδυμασία, ανήκουν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής» σχολίασε ο δικηγόρος αναφορικά με την ομοιόμορφη ενδυμασία των μελών της οργάνωσης. 

 

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση χωρίς οπλισμό. Κι εδώ μιλάμε για οπλισμό που βρέθηκε απλώς στα σπίτια των κατηγορουμένων αλλά και μέσα σε γραφεία του "νόμιμου πολιτικού κόμματος" σε όλη την Ελλάδα», είπε επίσης και αναφέρθηκε διεξοδικά στα ευρήματα μέσα στις Τοπικές Οργανώσεις και σε κινητό κατηγορούμενου ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσης της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. Ο Κώστας Σκαρμέας αναφέρθηκε και στο θέμα του πειθαρχικού συμβουλίου και των διαγραφών και σημείωσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν προχώρησε στη διαγραφή του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη και του πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή μετά τη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αντίστοιχα, καλύπτοντας στις περιπτώσεις αυτές τις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης. 

 

Η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ιστορίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

 

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα φτάσει σχεδόν τις 450 συνεδριάσεις και θα είναι η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ιστορίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στο δικαστήριο αυτό τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, δεν είναι τυχαίο που έχουν έρθει στο ακροατήριο αυτά τα πέντε χρόνια δημοσιογράφοι απ' όλον τον κόσμο, μέχρι και αντιπροσωπεία δικαστών από τη Γερμανία, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ναζισμός, παραβρέθηκε σε μια δικάσιμο στον Κορυδαλλό τον Οκτώβριο του 2017. Έχετε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος στα χέρια σας. Γιατί και από νομική και από ιστορική και από εγκληματολογική πλευρά, η δίκη αυτή είναι η πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης, είναι η ελληνική Νυρεμβέργη», επισήμανε στο τέλος της αγόρευσής του ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών Κώστας Σκαρμέας.

 

«Επί τεσσεράμισι χρόνια συγκεντρώθηκαν μπροστά σας τα περισσότερα αποδεικτικά μέσα που είχε οποιοδήποτε δικαστήριο στην Ελλάδα για το αδίκημα του 187. Η πολιτική αγωγή συνεισέφερε όσο μπορούσε για να αποδειχθεί το αυτονόητο πια για τη Χρυσή Αυγή. Είναι στοιχεία που έχουν δει μέσα απ' τη δημοσιότητα της δίκης εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ευελπιστούμε ότι θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και ότι η απόφασή σας θα είναι μία, ομόφωνη και συνεπής με τα στοιχεία αυτά: όλοι ένοχοι όπως κατηγορούνται», κατέληξε ο δικηγόρος.