Η αρχαιολόγος και πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη αντιδρά στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «ντροπή». 

 

«Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα», αναφέρει με δήλωση που έστειλε στο LiFO.gr η δρ. Βλαζάκη. 

 

Μετά από μια ολονύκτια συνεδρίαση, το ΚΑΣ αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, παρά την αντίθετη πρόταση για "in situ" διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου, ανεξάρτητα από την κατασκευή του επίμαχου σταθμού.

 

Και ενώ είχε βρεθεί η ενδεδειγμένη τεχνική λύση διατήρησης των αρχαιοτήτων, με επανασχεδιασμό του σταθμού, το ΚΑΣ γνωμοδότησε αντίθετα, με την κα Βλαζάκη να κάνει πριν λίγες ημέρες λόγο για προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, που το υπουργείο Πολιτισμού καλεί το ΚΑΣ να επικυρώσει «χωρίς αιτία» και «χωρίς πιστευτή δικαιολογία». Κατά την ίδια «δεν είναι διόλου τυχαίο» το ότι από όλες τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως για την κατασκευή του μετρό και οι οποίες αποδομήθηκαν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις αποσπάστηκαν, το μνημειακό σύνολο του σταθμού Βενιζέλου ξεσήκωσε τέτοια θύελλα αντιδράσεων.

 

Αναλυτικά η απάντηση της Δρ. Βλαζάκη

 

«Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα. Και να συγχαρώ για τη θαρραλέα στάση τους, τους κατεξοχήν αρμόδιους για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Σταθμού:
Τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Σκιαδαρέση και την αρχαιολόγο-ανασκαφέα του Σταθμού Βενιζέλου κ. Κρινώ Κωνσταντινίδη
Την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Πολυξένη Βελένη
Την Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιουλία Παπαγεωργίου
Τον Διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δημοσθένη Σβολόπουλο
Και βεβαίως τον καθηγητή κ. Βλάση Κουμούση, το μοναδικό μέλος του ΚΑΣ που είναι πολιτικός μηχανικός και δομοστατικός».

 

Η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη έχει υπηρετήσει ως αρχαιολόγος από το 1975 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη συνέχεια στην ΚΕ΄ Εφορεία Δυτικής Κρήτης, όπου από το 1990 έως το 2010 υπήρξε Διευθύντρια. Κατά τα έτη 2001-2003 υπήρξε Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της αντίστοιχης ΚΓ΄ Εφορείας ενώ από το Φεβρουάριο του 2009 ανέλαβε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τον Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το φθινόπωρο του ίδιου έτους διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.