Πώς δρούσε στην Ελλάδα το κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες - 28.000 ευρώ για κάθε βρέφος

Πώς δρούσε στην Ελλάδα το κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες - 28.000 ευρώ για κάθε βρέφος Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν στις παράνομες υιοθεσίες παιδιών και στο εμπόριο ωαρίων που έχει απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές αρχές, αποκάλυψε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, έγινε γνωστό ότι στην επιχείρηση αυτή, που αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνέδραμαν κλιμάκια της EUROPOL και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Έγιναν 12 συλλήψεις, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 66 συνολικά εμπλεκομένων στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι χρηματικής αμοιβής.

Έφερναν έγκυες από τη Βουλγαρία - Η υιοθεσία κόστιζε 28.000 για κάθε βρέφος

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δικηγόρος, μία μαιευτήρας – γυναικολόγος, καθώς και υπάλληλοι τριών ιδιωτικών κλινικών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ως προς τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2016 έως σήμερα, οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Με τον ίδιο τρόπο, επίσης, μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Στη συνέχεια οι βιολογικές μητέρες παρέδιδαν τα νεογέννητα βρέφη προς υιοθεσία, έναντι διαφόρων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, ορισμένες από τις γυναίκες που μετέφεραν από τη Βουλγαρία τις χρησιμοποιούσαν ως παρένθετες μητέρες, έναντι χρημάτων. Στο πλαίσιο της δράσης του, το κύκλωμα στρατολογούσε ως δότριες ωαρίων, αλλά και ως παρένθετες μητέρες και άλλες γυναίκες, ημεδαπές και αλλοδαπές, που διαμένουν στην Ελλάδα, τις οποίες, μετέφεραν στις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αφού πρώτα αποσπούσαν τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες που εκμεταλλεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ακόμη, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τόσο οι δότριες, όσο και οι ιδιωτικές κλινικές κατέβαλλαν χρήματα σε γυναίκες, οι οποίες είχαν τον ρόλο της «μεσολαβήτριας».

Οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες, κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, προκειμένου να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών».

Από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε παράνομα έσοδα, τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πραγματοποιούσαν αγορές πολυτελών οχημάτων, χρυσαφικών, οικιών και οικοπέδων, και χρηματοδοτούσαν την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ, 3 αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ